Prijzen huurwoningen vrije sector dalen in vijf grootste steden
Terwijl de prijzen van koophuizen de pan uitrijzen, dalen gemiddeld genomen de huren in de vrije sector. Voor het eerst zijn de prijzen in de vijf grootste steden op hun retour, met dank aan de wegblijvende expats. Maar niet alle woningzoekenden zullen ervan profiteren.
Een luxe appartement werd voor de coronacrisis gemakkelijk verhuurd voor 1800 euro aan een internationaal bedrijf. Maar nu de vraag van expats is weggevallen, valt het niet mee om voor die ‘oude’ prijs nog nieuwe huurders te vinden, constateert directeur Jasper de Groot van Pararius.
Het gevolg: prijsdaling. Volgens de Huurmonitor van het woningplatform die vandaag verschijnt, zijn de huren van gemeubileerde woningen in het eerste kwartaal gemiddeld met 6,7 procent gedaald. Nieuwe huurders betalen nu 18,23 euro per vierkante meter per maand voor een gemeubileerde woning in de vrije sector. Oftewel ruim 1640 euro per maand voor 90 vierkante meter.
Dit nieuwe fenomeen zet de prijzen in de vijf grootste steden flink onder druk. Voor het eerst zijn die gemiddeld genomen gedaald. Wellicht niet geheel verrassend, omdat daar de meeste gemeubileerde huizen te vinden zijn.
Tekst gaat verder onder grafiek.
Smak geld
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag én Eindhoven gingen de huurprijzen al omlaag. Nieuw is dat Utrecht erbij is gekomen. De daling is daar nog gering: slechts 0,7 procent. Anders is dat in Amsterdam. Daar is de daling al vorig jaar ingezet en die is stevig.
Een nieuwe huurder is in Amsterdam gemiddeld 21,76 euro per vierkante meter per maand kwijt voor een huurwoning in de vrije sector, 7,4 procent minder dan een jaar eerder. Nog altijd een smak geld, beaamt De Groot. ,,Maar”, zo voegt hij eraan toe, ,,sinds de eerste metingen van Pararius tien jaar geleden is niet eerder zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten.”
In Rotterdam daalde de gemiddelde vierkante meterprijs met 7,8 procent, in Den Haag ging die met 3,5 procent omlaag en in Eindhoven is de daling 2,4 procent. De druk op de gemeubileerde huizen leidt ook op landelijk niveau tot een daling van de huurprijs in de vrije huursector: van gemiddeld 2,4 procent, naar 16,34 euro per vierkante meter per maand. Dat is dan gemeubileerd, kaal en gestoffeerd tezamen.
Tekst gaat verder onder kaartje.
In de lift
Toch moeten woningzoekenden niet te vroeg juichen. De huurprijs van de gemeubileerde woningen daalt - en dat trekt het gemiddelde naar beneden - maar ondertussen zit de prijs van een kale huurwoning, waar veel starters en middeninkomens naar zoeken, nog altijd in de lift.
Gemiddeld genomen betalen nieuwe huurders voor die huurwoningen 12,42 euro per vierkante meter per maand, 2 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Toch ziet De Groot van Pararius een lichtpuntje. ,,Het huurplafond is in veel grote steden inmiddels bereikt en corona heeft dit effect versterkt. Mensen kunnen en willen niet meer betalen, en dus stagneren de huurprijzen.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WOZ met 17 procent omhoog: ‘Iedere 10.000 euro verlaging levert jaarlijkse besparing op van 50 euro’
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is fors gestegen. Gemeenten maken de komende maanden bekend wat de WOZ-waarde per woning is. ,,Controleer dat goed’’, waarschuwt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Als je huis te hoog wordt gewaardeerd, kan dat honderden euro's belasting schelen.’’ -
Sterkste daling van prijzen bestaande koopwoningen in tien jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, de sterkste daling in tien jaar. De prijzen zwakken nu al vijf maanden op rij af. Over heel 2022 gingen de prijzen nog wel met gemiddeld 13,6 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. -
Energierekening
Ruud (54) stopte na veel gedoe met stadsverwarming en krijgt nu juist geld terug: ‘Credits naar mijn vrouw’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Smit (54) uit Utrecht. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUM
Formule E: een rijdend laboratorium met toekomst
De volledig elektrische Formule E is bezig aan het zevende seizoen. Tijd om, bij het dubbele raceweekeinde in Rome, de balans op te maken. Heeft dit echt de toekomst? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
‘Ik kan me herinneren dat ik het gelezen heb, maar wat erin stond...’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een boek lezen.