De website van Landal park De Vers.
Volledig scherm
De website van Landal park De Vers. © Screenshot

Recreatiewoningen toch op gas: warmtepomp maakt lawaai

Nieuwe bungalows op vakantiepark De Vers bij Overloon mogen, ondanks de nieuwe regels voor gasloos bouwen, toch op gas worden aangesloten. Bomen staan zonnepanelen in de weg en warmtepompen maken te veel lawaai.

Een warmtepomp in een huishouden. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp.
Volledig scherm
Een warmtepomp in een huishouden. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. © ANP

Het Brabantse park met 230 particuliere huisjes heeft de afgelopen jaren een grote opknapbeurt ondergaan. Als laatste fase is vorige week begonnen met de bouw van 24 nieuwe recreatiewoningen op het terrein.

Die mogen volgens de nieuwe gaswet niet meer worden aangesloten op aardgas, terwijl daar bij de verkoop wel vanuit is gegaan. Kopers van de huisjes zeggen de extra kosten die alternatieve verwarming kost, niet te willen betalen. De gemeente Boxmeer is daarom gevraagd om een uitzondering te maken en toch nog te bouwen met gasaansluiting.

De gemeente Boxmeer is akkoord en gebruikt daarvoor een uitzonderingsregel die de gaswet tot voor kort bood: bij zwaarwegende argumenten mogen nieuwbouwwoningen toch aan het gas. Die argumenten zijn gevonden: de bouw dreigt ernstig vertraagd te worden en er zijn volgens het gemeentebestuur geen goede alternatieven.

De Vers heeft gekeken naar elektrische warmtepompen, maar die zouden te veel lawaai maken. En dat is ‘voor een recreatiepark in een stille, bosrijke omgeving uiteraard ongewenst’, schrijft de gemeente in een toelichting. En voor de extra benodigde elektriciteit zouden er zonnepanelen op de bungalowdaken moeten komen. Maar de bomen rond de huisjes houden veel zonlicht tegen.

Quote

We zijn op een vakantie­park geweest waar alle woningen een warmtepomp hebben. Die hoor je goed als je buiten zit. Ik vind dat geen goed alterna­tief

Kees Buijs, Parkmanager

Kosten

,,We zijn op een vakantiepark geweest waar alle woningen een warmtepomp hebben’’, licht parkmanager Kees Buijs toe. ,,Die hoor je goed als je buiten zit. Ik vind dat geen goed alternatief.’’ En ruimte om elders zonnepanelen aan te leggen kent het bosrijke park niet volgens Buijs. ,,Mogelijk een paar op het dak van het zwembad, maar dat is niet voldoende.’’

Bang dat de particuliere eigenaren later alsnog flinke kosten moeten maken voor een alternatief is Buijs niet. ,,Voor waterstof kun je het bestaande gasnet gebruiken. En de huizen zijn duurzaam gebouwd, mochten ze toch nog volledig elektrisch worden.’’

Alternatieve bronnen

Recreatiehuizen kun je prima verwarmen met alternatieve bronnen als een warmtepomp, zegt Landal Greenparks, dat de verhuur verzorgt van de vakantiehuizen op De Vers.

,,In Overloon ligt dat wat lastiger, omdat het ontwerp van de huizen al klaar was. Maar door de pomp in te bouwen kun je het geluid aardig dempen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op ons park Reeuwijkse Plassen’’, zegt een woordvoerster. En dat bomen soms zonnepanelen in de weg staan, is volgens haar ook geen ramp. ,,We kopen alleen nog duurzame energie in, windenergie uit Nederland.’’ 

Gasloos bouwen

Om het gasgebruik omlaag te brengen moeten nieuwbouwwoningen sinds 1 juli 2018 worden verwarmd met alternatieve bronnen, bijvoorbeeld een warmtepomp. Tot begin dit jaar konden gemeenten een uitzondering maken bij zwaarwegende redenen.

Dat hebben er vijftien gedaan, zo blijkt uit een register van de Autoriteit Consument en Markt. In sommige gevallen dreigt langdurige uitstel van de bouw en schadeclaims, als die per se niet aan het gas mogen.