Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw
In en rond Amsterdam kunnen met hulp van het Rijk de komende vier jaar een kleine 20.000 betaalbare woningen verrijzen. De Metropoolregio Amsterdam doet daarvoor een beroep op de Woningbouwimpuls. Dat is een rijksregeling die is bedoeld om het enorme woningtekort op te lossen.
Delen per e-mail
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een samenwerking van 32 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland en maakte zelf deze ambitie bekend. De woningnood is in dat gebied het hoogste van Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken treedt niet naar buiten over de andere aanvragen.
De regio Amsterdam hoopt op een bijdrage van 100 miljoen euro, wat neerkomt op gemiddeld 5000 euro per woning. Laurens Ivens, wethouder Wonen Amsterdam: ,,De tekorten aan betaalbare woningen in onze regio zijn enorm. Met zo’n bijdrage uit de Bouwimpuls kunnen we de bouw van bijna 20.000 betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen. Voor alle woningzoekenden in de regio zou dat een enorme opsteker zijn.”
Tien projecten
De beoogde 20.000 woningen zijn verdeeld over tien projecten in Amsterdam, Almere, Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Alleen al in Amsterdam kunnen met een bijdrage uit deze regeling ruim 8300 woningen (versneld) worden gerealiseerd in het Hamerkwartier in Noord en op IJburg.
In Amstelveen zouden 2157 woningen worden gebouwd op bedrijventerrein Legmeer, in Haarlemmermeer gaat het om ruim 2000 woningen op het Pionier-Bols-terrein. Hilversum wil ruim 600 woningen bouwen bij het centraal station.
Spades
,,Het is duidelijk dat we voor een grote bouwopgave staan,” zegt Cees Loggen, gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland. ,,De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.”
De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet
De regeling loopt tot eind 2023 en heeft een totaal budget van 1 miljard euro. Dat wordt in etappes beschikbaar gesteld. In de eerste tranche is aan 27 projecten in totaal 336 miljoen euro toegekend. Nu gaat het om de tweede tranche. Daarvoor heeft het Rijk 225 miljoen in de knip. Gemeenten konden hiervoor tot maandag middernacht voorstellen indienen.
Met de Woningbouwimpuls zou de bouw van 65.000 woningen worden versneld. De huizen worden naar verwachting ook betaalbaarder. De eerste tranche levert 51.000 woningen op, dus de verwachting is dat het doel ruim gehaald gaat worden. In afspraken van 2018 staat dat in Nederland jaarlijks 75.000 huizen worden gebouwd. Er gaan al wel geluiden op om dat aantal te verhogen, omdat het woningtekort is opgelopen tot 331.000.
De projecten moeten voldoen aan een rijtje voorwaarden. Zo moet minimaal de helft van de woningen betaalbaar zijn, dat wil zeggen: sociale huur, woningen voor middeninkomens met een maximale maandhuur van 1000 euro en koopwoningen met een verkoopprijs onder de NHG-kostengrens (nu nog 310.000 euro, per 1 januari 325.000 euro). Ook moeten de gemeenten zelf meebetalen en moeten er per project minstens 500 woningen worden gebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Dit verandert er aan de overdrachtsbelasting in 2021
Na wat gesteggel de afgelopen weken over de overdrachtsbelasting is de Tweede Kamer eruit. Een groot deel van de jonge huizenkopers wordt gematst en beleggers gaan fors meer betalen voor de aankoop van een huis. Ook voor bedrijfspanden verandert er wat. Hoe zit het precies? -
PREMIUMMijn Tuin
Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.”
-
Woonwinkel Morres steekt Belgische grens over vanwege lockdown: ‘Alleen op afspraak’
De bekende meubel- en interieurzaak Morres in het Nederlandse Hulst opent woensdag een pop-upwinkel bij Verbeke Foundation in Kemzeke. Die is zeven dagen per week open, maar alleen voor Belgische klanten én op afspraak. In Nederland geldt een strenge lockdown en blijft de woonwinkel gesloten. -
PREMIUM
Voor deze duurzame woning moet je eerst solliciteren bij een selectiecommissie van drie man
Met een unieke selectiemethode wil woningcorporatie De Woonplaats zorgen dat de leefstijl van de bewoners aansluit bij het uitgangspunt van de circulair gebouwde woningen in Enschede: zo weinig mogelijk verspillen. Moni Tilmans en vriend Sebastian Pohlman overleefden de procedure. -
Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar
De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren bestaande koopwoningen 9,1 procent duurder dan een jaar eerder.