Bladluis kan heel vervelend zijn voor de planten in je tuin.
Volledig scherm
Bladluis kan heel vervelend zijn voor de planten in je tuin. © Shutterstock

Simpele manieren om bladluis te bestrijden

Bladluizen kunnen vooral in het voorjaar een plaag zijn in je tuin. Ze zijn slechts twee tot vier millimeter groot maar kunnen planten behoorlijke schade aanrichten. Wil je de plant mooi en gezond houden, dan moet je zorgen dat die bladluizen zo snel mogelijk verdwijnen. Eigen Huis & Tuin geeft tips hoe je dat kunt doen.

1. Planten met sterke geuren

Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo’n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!

2. Pletten

Heel diervriendelijk is het niet, maar soms moet je hard zijn: plet een aantal bladluizen voorzichtig met je vingers. Zo gaan ze niet alleen dood, maar komt er ook een bepaalde geur vrij die bepaalde insecten zoals lieveheersbeestjes zal aantrekken. Lieveheersbeestjes eten luizen, dus je hebt gezorgd voor een soort aas.

3. Bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddelen

Lavendel heeft zo'n sterke geur dat het luizen af kan schrikken.
Volledig scherm
Lavendel heeft zo'n sterke geur dat het luizen af kan schrikken. © Shutterstock

Je hoeft echt niet meteen naar het tuincentrum te rennen om bestrijdingsmiddelen te kopen. Je kunt dit namelijk ook gemakkelijk zelf maken met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt staan. Meng bijvoorbeeld één eetlepel groene zeep met 1 liter water en je hebt je eigen bestrijdingsmiddel. Toch liever bestrijdingsmiddelen uit de winkel gebruiken? Gebruik dan biologische insecticide of (verdunde) brandnetelgier.

4. Koud water

Liever helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruiken? Spoel je plant dan grondig af met koud water uit de gieter of de tuinslang. Zo krijgt de plant een lekkere koude douche en spoelen de bladluizen meteen weg.

5. Oorwurmen

Oorwurmen zijn dol op bladluizen, en wij absoluut niet! Dus, 1+1=2… Hang een oorwurmpot op en de oorwurmen hebben een feestmaal.

Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: drie tips tegen slakken.