Sint-Janskruid: van geneesmiddel tegen krankzinnigheid tot bodembedekker
EIGEN TUIN EERSTSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met een pleidooi voor de Sint-Janskruid.
Vaak geven namen van planten een aanwijzing naar de kwaal waarvoor die plant in de volksgeneeskunde wordt gebruikt. Zoals ogentroost, beenbreek en heelblaadje. Sint-Janskruid verwijst niet naar een kwaal, maar geeft het begin van de bloeitijd aan; Sint Jan valt op 24 juni .
Toch heeft ook dit plantje een rol in de geneeskunde. Een andere naam voor deze plant is namelijk jaag-den-duvel. Een aftreksel van Sint-Janskruid werd vroeger als geneesmiddel tegen krankzinnigheid gebruikt en nog altijd kun je middeltjes op basis van dit kruid bij de drogist kopen. Ze worden geslikt ter verlichting van depressies. En omdat één op de tien Nederlanders aangeeft wel eens aan depressies of neerslachtigheid te lijden is de markt voor dit alternatieve geneesmiddel groot. Vergeet dan niet de bijsluiter te lezen, Sint-Janskruid verstoort de werking van veelgebruikte pillen – van de anti-conceptiepil tot en met de vaak geslikte maagzuurremmers.
Konijnproof
De wetenschappelijke naam van dit plantje is Hypericum. De wilde inheemse Hypericum is Hypericum perforatum. Je hoeft er niet voor naar de winkel, je vindt de plant met gele bloemetjes van eind juni tot september, in wegbermen en grasland.
De plant wordt soms als bodembedekker ingezet in tuinen waar konijnen voor overlast zorgen. Maar er zijn mooiere soorten die konijnproof zijn. Hertshooi bijvoorbeeld, Hypericum calicynum, is ook een bodembedekker, maar groter van blad en bloem. Het blad is opvallend blauwgroen. Het onderhoud van hertshooi is eenvoudig: maai de plant in het voorjaar af met de grasmaaier op de hoogste stand.
Lees verder onder de foto.
Een toverbal
De mooiste Hypericums zijn geen vaste planten, maar struikjes. Zo langzamerhand kent iedereen Hypericum x inodorum – niet vanwege de bloemen, maar omdat de bloemist de takken met rode bessen te pas en te onpas in boeketten verwerkt. En ik geef toe: het vult lekker. Het is trouwens een leuke struik: in de nazomer bloeit hij nog steeds terwijl de bessen al oranjeroze beginnen te kleuren, om aan het einde van de herfst blauwzwart te eindigen. Net een toverbal. ‘Rheingold’ en ‘Elstead’ zijn een paar van de vele variëteiten. Hypericum x inodorum wordt 75 centimeter hoog.
Lees ook bij vtwonen: Zelf een boeket plukken
De takken waaieren bevallig uit
Nog iets hoger – ongeveer een meter - wordt Hypericum ‘Hidcote’, genoemd naar een beroemde Engelse tuin. Waarschijnlijk komt de struik uit China. ‘Hidcote’ heeft donkergroen blad dat meestal tot het nieuwe jaar aan de struik blijft. De bloemen zijn groot, goudgeel en schotelvormig. De takken waaieren bevallig uit. ‘Hidcote’ bloeit – net als alle Hypericums – op het jonge hout. Daarom kan de struik in het voorjaar tot zo’n 20 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid.
Als ik moest kiezen zou ik deze struik planten, of het zou ‘Sunburst’ moeten zijn, een struik die in alle opzichten net iets meer raffinement toont dan ‘Hidcote’: het blad is net iets gladder, de meeldaden in de bloemen wat langer, en de vruchten in de herfst net iets opvallender. Ook ‘Sunburst’ blijft groen totdat de winter serieus begint. De struik vormt een vrolijke achtergrond voor blauwbloeiende herfstasters. Snoei in het late voorjaar, tot vlak boven de grond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Crisis op de woningmarkt? Nee, zegt deze makelaar: ‘Worden juist heel andere typen huizen verkocht’
Rotterdam, Hoeksche Waard -
eigen tuin eerst
Op een dakterras tuinier je met potten en bakken: deze planten zijn geschikt
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de planten in je daktuin. -
eigen tuin eerst
Een kleine tuin vraagt óók om reus van een plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met een pleidooi voor een grote plant, waar dan ook. -
PREMIUM
Kippen houden? ‘Aan voer zijn wij ongeveer 25 euro per week kwijt voor vijftien kippen’
Sinds corona is de kip een populair huisdier. Vanwege de gezelligheid, de verse eieren en het vlees. Er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden, zegt Sible Westendorp, dierenarts en Kippendokter. Vier stappen naar kippen in je tuin. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUM2
Pal naast kwetsbaar natuurgebied komt compleet vakantiepark: ‘Krijg er buikkrampen van’
Doornspijk -
-
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.