Soms bloeien planten met de rem erop, maar welke?
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt met zijn wekelijkse rubriek een handje. Deze week alles over de groeiregulator van planten.
Delen per e-mail
Een auto heeft een rempedaal, planten ook. Helaas lezen we niets over het gebruik van remstof op het etiket. Verzoek van een lezer: of ik er niet eens op kan wijzen dat veel planten die je in een tuincentrum koopt, bespoten zijn met remstof. Goed idee.
Bij het woord 'remstof' denk je niet meteen aan planten, eerder aan auto's en remschijven, maar kwekers hebben hun eigen remstof. Het officiële woord hiervoor is 'groeiregulator'. En dan wordt alles duidelijk.
Iedereen weet natuurlijk allang dat planten op alle mogelijke manieren gemanipuleerd worden. Dat gebeurt in de 's nachts spookachtig verlichte kassen waarin potplanten en tomaten geteeld worden. En daar is niets mis mee. Als je het tijdstip waarop een plant bloeit kunt sturen door licht en temperatuur te manipuleren, is daar niets tegen. Je wilt natuurlijk niet dat je gladiolen pas drie weken na de Vierdaagse in bloei komen.
Chemisch
Naast reguleren van groei en bloei door middel van licht en temperatuur, kun je de zaak ook op een chemische manier beïnvloeden. Ook daar valt niet zo gek veel tegen in te brengen, te meer daar veel groeiremmers chemisch geproduceerde hormonen zijn die van nature in de plant voorkomen.
Sommige kamerplanten zijn zelfs niet zonder groeiremmers te kweken. Neem de kerstster, dat rode of gele mormel dat je met Kerstmis cadeau krijgt. Poinsettia is de wetenschappelijke naam. Die kerstster is in het wild geen potplant, maar een flinke struik. Als je hem niet met remstof bespuit, zou hij niet eens in de huiskamer passen.
De meeste planten kunnen zonder. Waarom die dan toch chemisch geremd moeten worden? Om een compacte plant te krijgen. In de kas passen meer geremde planten op een vierkante meter dan ongeremde, en ook de klant ziet graag een compacte plant waarop de bloemen mooi verdeeld zijn.
Informatie
Waar het aan schort, is voorlichting. Op een plantenetiket staat van alles: over zon of schaduw, over weinig of veel water, over bloeitijd. Wat er nooit op staat is dat de lupine, hortensia of flox die jij koopt, kunstmatig kort is gehouden. Zet je die plant in de tuin, dan werkt de remstof door. Hoeveel water en mest je ook geeft, de plant blijft kwarren.
Vraag je in een tuincentrum of bij de bloemist of een plant met remstof bespoten is, dan kijken ze je aan alsof ze het in Keulen horen donderen. Remstof? Waar heeft u het over?
Dat zou anders moeten. Niet dat de volksgezondheid nu direct in gevaar komt door chemisch geremde planten, maar waarom zouden we niet mogen weten dat sommige tomaten met een verouderingshormoon op kleur worden gebracht? En dat het schattige kleine boompje dat we kopen straks - als de remstof is uitgewerkt - tot een woudreus uitgroeit? En dat kunstmatig geremde planten in de tuin moeite hebben met aanslaan?
Geef ons een groter etiket, met veel meer informatie.
Meer tuintips? Kijk dan eens bij Eigen Huis & Tuin of bekijk onderstaande video met tips tegen een droge tuin van boer Tom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview ‘Veel mensen zien hun tuin als oorlogsgebied, terwijl je het ecosysteem in stand moet houden’
In zijn nieuwste boek kust Romke van de Kaa (75), tuinschrijver bij deze krant, de grond waarop we lopen. Als het aan hem ligt, stoppen we met kunstmest, wordt de zitmaaier voorgoed naar de schuur verbannen en zaaien we bloemenzeeën in plaats van gras. -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Dat een groot deel van de huizen in de vijf grootste steden door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht is de gemeenten een doorn in het oog. Ze willen een hardere aanpak door het kabinet. -
PREMIUM
Zorgen om impasse op woningmarkt: ‘Grote mismatch vraag en aanbod’
De rek moet er toch een keertje uit zijn, zou je zeggen. Maar in het laatste kwartaal van het coronajaar 2020 stegen de huizenprijzen opnieuw naar recordhoogten. Dat woningen met een te koop-bord in de tuin gemiddeld bijna een half miljoen euro kosten, zegt genoeg. -
Woonwinkel Morres steekt Belgische grens over vanwege lockdown: ‘Alleen op afspraak’
De bekende meubel- en interieurzaak Morres in het Nederlandse Hulst opent woensdag een pop-upwinkel bij Verbeke Foundation in Kemzeke. Die is zeven dagen per week open, maar alleen voor Belgische klanten én op afspraak. In Nederland geldt een strenge lockdown en blijft de woonwinkel gesloten. -
eigen tuin eerst Zo kweek je smakelijke groenten op je eigen balkon
Groente kweken op je eigen balkon klinkt leuk, maar valt om de drommel niet mee. Loont het de moeite? Tuingoeroe Romke van de Kaa neemt je bij de hand.
-
PREMIUM
Zorgverzekering en energierekening stijgen, maar het inkomen gelukkig ook
Zorg, wonen, energie, boodschappen en belasting. Het kost dit nieuwe jaar net iets meer geld. Corona heeft ook invloed op onze portemonnee: we verbruiken meer stroom en rijden minder auto. Toch hebben werkenden in 2021 wat meer te besteden. -
PREMIUM
MIJN TUIN Hoe Peter van een zandvlakte tóch een tuin heeft kunnen maken
Architect Peter van der Toorn Vrijthoff liet dertig jaar geleden zijn huis bouwen op de Zandvoortselaan in Den Haag. Op het stuk grond stond een verwaarloosd noodschooltje. Het was één grote zandvlakte, de uitloop naar het duingebied. Perfect voor het bouwen van een huis en het onderkelderen daarvan. ,,Maar daarop een tuin aanleggen was moeilijk.” -
PREMIUM
Twee interieurexperts over spiegels in huis: ‘Een spiegel is een aandachtstrekker’
Mag er wel of geen spiegel bij de voordeur hangen? „Natuurlijk, wel zo handig”, vindt de interieurstyliste. „Nee, het stuurt de frisse energie naar buiten”, zegt de feng shui-consultant. De spiegel is dubbel: een feest voor de ijdeltuit, een kwelling voor de dolende ziel.