Tijdens de introductieweek hebben de studentensteden weer veel nieuwe bewoners ontvangen, zoals hier in Eindhoven. Het zijn vooral deze steden die veel alleenwonenden herbergen.
Volledig scherm
Tijdens de introductieweek hebben de studentensteden weer veel nieuwe bewoners ontvangen, zoals hier in Eindhoven. Het zijn vooral deze steden die veel alleenwonenden herbergen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Steeds meer alleenwonenden in Nederland

Het aantal zelfstandige bewoners in Nederland groeit. Vorig jaar woonden bijna drie miljoen mensen ‘op zichzelf’, wat neerkomt op 17,4 procent van de inwoners. In 2008 was dit nog 15,7 procent, zo blijkt uit cijfers van Centraal Bureau Statistiek.

In de afgelopen tien jaar kwamen er ongeveer een half miljoen alleenwonenden bij. Relatief vaak gaat het om (studerende) twintigers of om alleenstaande ouderen die hun partner hebben verloren. Volgens het statistiekbureau neemt het aantal alleenwonenden al sinds de jaren ’70 toe. 

Opvallend is dat zeventigers en tachtigers juist minder vaak alleen wonen dan tien jaar terug, maar dat heeft volgens het CBS met de levensverwachting te maken. Mensen worden ouder, waardoor deze leeftijdsgroep pas later een partner verliest door overlijden.

Studentensteden

De regionale cijfers verschillen behoorlijk. In de gemeente Groningen wonen relatief de meeste mensen alleen: 37 procent van de inwoners. Ook in Maastricht, Delft, Wageningen en in Amsterdam woont meer dan drie op de tien inwoners alleen.

Ook andere studentensteden zoals Nijmegen, Leiden en Utrecht scoren relatief hoog. Op Urk wonen veruit de minste mensen alleen: 5,8 procent. Hierna volgen de gemeenten Staphorst (8,1 procent) en Lansingerland (8,5 procent), niet geheel toevallig gelovige gemeenschappen. 

De bevolkingsontwikkelingen hebben gevolgen voor de woningmarkt. Doordat meer mensen alleen wonen, zijn er meer huizen nodig en ook een ander soort huizen. Niet voor niets zetten veel gemeenten in op de bouw van kleinere appartementen. Jongeren willen bovendien vaker in de (rand)stad wonen, waardoor in stedelijke gebieden de woningdruk momenteel zo hoog is. 

Volgens het statistiekbureau ben je alleenwonend als je alleen in een woonruimte woont én een eenpersoonshuishouden vormt. Toch rekent het CBS ook personen mee die hun adres weliswaar delen, maar hier een eigen huishouding voeren. Het voornaamste voorbeeld hiervan zijn eigen kamers in studentenwoningen.

Het percentage alleenwonenden in 2018 ten opzichte van tien jaar geleden.
Volledig scherm
Het percentage alleenwonenden in 2018 ten opzichte van tien jaar geleden. © CBS