Vandaag is het weer NVM Open Huizen Dag.
Volledig scherm
Vandaag is het weer NVM Open Huizen Dag. © BD

Steeds minder belangstelling voor Open Huizen Dag

De belangstelling bij woningeigenaren voor Open Huizen Dag loopt terug. Waar er in 2012 nog 50.000 woningeigenaren meededen, zijn er nu nog 11.734 mensen die  de deuren van hun woning openzetten. 

Dat steeds minder woningverkopers staan te popelen om mee te doen, begrijpt makelaar Pico Wilbrenninck goed. ,,Woningen verkopen zich bijkans vanzelf, met dank aan de schaarste op de woningmarkt en de ultralage rente. Bovendien zie je dat mensen niet zitten te wachten op een hoop gedoe met allemaal wildvreemde mensen die op zo'n dag naar de woning komen kijken.”

Dat laatste is volgens hem een van de redenen dat er minder potentiële kopers komen opdagen. Er zijn zoveel geïnteresseerden voor de woning dat het nogal eens leidt tot flinke bedragen die bovenop de vraagprijs worden betaald. Wilbrenninck: ,,En als je een paar keer naast een woning hebt gegrepen of je kunt je droomhuis gewoonweg niet betalen, dan ben je er op een gegeven moment even klaar mee. Dan haak je af, dus ook met Open Huizen Dag.”

Een paar jaar geleden was dat wel anders. Deelname aan de Open Huizen Dag werd door veel woningverkopers juist gezien als bittere noodzaak. Omdat ze hun huis aan de straatstenen niet konden kwijtraken, grepen ze die dag vaak aan als een soort laatste redmiddel. Dat verkopers er tegenwoordig een stuk minder belang aan hechten, blijkt wel uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM. In 2012 waren er nog 50.000 deelnemers aan de Open Huizen Dag, twee jaar geleden lag dat aantal op zo'n 30.000, precies een jaar geleden waren er ruim 12.500 deelnemende huizen en vandaag dus 11.734 om precies te zijn. 

Minder keuze 

De afnemende belangstelling is ook te zien bij het aantal potentiële kijkers. Jarenlang lag dat vrij stabiel rond de 100.000, twee jaar geleden daalde het naar 85.000, en op de vorige editie in maart kwamen 65.000 mensen af, dit keer waren dat er 69.000 mensen. Een begrijpelijke ontwikkeling, zegt NVM-woordvoerder Theo Scholte. ,,Er valt nu eenmaal minder te kiezen voor kopers. De bezoekers die nu nog gaan, zijn veelal mensen die zich serieus  verdiept hebben in de woning en in hun financiële situatie.”

Dat de Open Huizen Dag op zijn eind loopt, is volgens hem dan ook niet aan de orde. ,,Deze dag is gewoon een van de middelen die verkopers tot hun beschikking hebben om de woning te verkopen.” En nog altijd met succes, benadrukt hij. ,,We zien altijd net na Open Huizen Dag een piek in de verkoopcijfers.”

Wat voor invloed heeft de politiek op de huizenmarkt? Professor Barbara Baarsma analyseert het vanuit haar vakgebied: de beleidseconomie. Bekijk de video: