Stormschade aan huis? Een standaard verzekering dekt geen vliegende dakpannen
De dakpannen, je gloednieuwe zonnepanelen en de voordeur van het pas geverfde schuurtje: je moet maar hopen dat alles een storm overleeft. ‘Gelukkig ben ik goed verzekerd!’ denk je misschien nu. Maar is dat wel zo? Een standaard inboedelverzekering dekt een paar rondvliegende dakpannen namelijk niet.
Een opstalverzekering doet dat wel. En die heb je, als je een koophuis met een hypotheek hebt, sowieso. Dat is namelijk verplicht als je de hypotheek afsluit. Woon je in een woning van de woningbouw? Ook dan kun je er van uitgaan dat je goed verzekerd bent.
Wat voor soort schade kan de storm veroorzaken? We vragen het na bij de verzekering vergelijkingssite Independer.
Dit dekt je verzekering bij storm
Stormschade
Allereerst de ‘standaard’ stormschade. Denk bij stormschade aan een boom die op je huis valt of dakpannen die van je woning waaien. Je verzekering vergoedt stormschade alleen als de windkracht hoger dan 7 is. Goed om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade.
Lees door onder de foto.
Waterschade
Waterschade wordt vaak veroorzaakt door hevige neerslag. Het kan wel zijn dat de wind zorgt voor afgewaaide dakpannen, waardoor de regen naar binnen komt. Een lek in je dak is genoeg om flinke waterschade te veroorzaken. Waterschade krijg je vergoed door je verzekeraar. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk de oorzaak van de schade aanpakt. Daarna meld je de schade bij je verzekeraar.
Bliksemschade
Als de bliksem inslaat, krijg je vaak te maken met veel schade. Naast de brand die ontstaat, kunnen er ook scheuren in de muren komen. Ook komen veel elektrische apparaten door blikseminslag onder te veel spanning te staan. Deze kunnen hierdoor onbruikbaar worden. Bliksemschade wordt vergoed door je verzekering.
Hoger eigen risico
Dit artikel verscheen eerder op deze site na stormen in 2019 en begin 2022. Het artikel is geactualiseerd.
Heb je een koophuis? Bij stormschade heb je dan meestal een hoger eigen risico dan voor andere schades. Dat is meestal 0,2 procent van de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om jouw huis op dezelfde plaats, met dezelfde grootte en bestemming opnieuw te bouwen.
Het eigen risico voor een stormschade ligt meestal tussen de 225 en 500 euro. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Is de schade beperkt gebleven tot bijvoorbeeld een paar weggewaaide dakpannen? Dan kun je overwegen om de schade zelf te betalen.
Inboedel versus opstalverzekering
Het gros van de mensen heeft zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering. Maar welke schade valt onder welke verzekering?
De opstalverzekering
Met de opstalverzekering verzeker je de woning zelf en eigenlijk alles wat nagelvast zit aan de woning. Dit zijn onder andere de muren, opbouw en het dak. Maar ook je ingebouwde keuken en badkamer vallen onder de opstalverzekering, net als eventuele zonnepanelen.
De inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je alle (losse) spullen in je woning. Denk hierbij aan je (tuin)meubels, apparatuur, kleding en servies. Eigenlijk alles wat je meeneemt als je gaat verhuizen valt onder de inboedelverzekering. Als losse spullen kapotgaan door de storm, ben je daarvoor verzekerd.
Wat valt er niet onder een inboedel- of opstalverzekering?
Een inboedel- of opstalverzekering vergoedt geen schade door:
- Overstromingen
- Molest (oorlog, opstanden)
- Aardbevingen
- Atoomkernreacties
Sommige verzekeraars sluiten nog meer schades uit. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.
De auto
Naast je huis is natuurlijk ook je auto gevoelig voor stormschade. Is je auto alleen WA-verzekerd? Dan ben je enkel verzekerd voor schade die jij zelf veroorzaakt bij anderen. Als er straks een boom op je auto valt, krijg je dus niets vergoed. Je krijgt de schade wél vergoed met een WA+ Beperkte Cascoverzekering en een WA+ Volledige Cascoverzekering (het zogeheten All Risk).
Het claimen van stormschade gaat in de meeste gevallen niet ten koste van de no-claimkorting, meldt Independer. Dat wil zeggen dat je niet meer premie gaat betalen omdat je stormschade claimt. Check wel even van tevoren in de voorwaarden hoe jouw verzekeraar omgaat met stormschades. Heb je een autoverzekering met een eigen risico? Dan trekt de verzekeraar het eigen risico af van de schadevergoeding die je krijgt. Want het eigen risico betaal je ook bij stormschade.
Zeven tips om schade te voorkomen
Met een koophuis, een corporatiewoning en een WA+-autoverzekering hoef je je weinig zorgen te maken. Maar schade is schade, en de afwikkeling ervan kost tijd en moeite. Voorkomen is beter dan genezen, klinkt het ook nu. Dus hoe voorkom je stormschade? Zeven tips van de verzekeraars:
- Als het even kan, parkeer je auto dan niet onder een boom.
- Tijdens een flinke bui is het slim net even wat extra afstand te houden en niet te hard te rijden.
- Ga niet met een aanhanger op pad als het niet echt nodig is.
- Controleer rondom je huis de bomen op loshangende takken of uitstekende takken die tegen muren of ramen kunnen slaan.
- Bekijk even of alle dakpannen nog goed liggen en heel zijn.
- Sluit alle ramen goed af.
- Berg tuinmeubels en bloempotten op, zodat ze niet rond kunnen waaien en schade kunnen veroorzaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit zonnepaneel kun je eenvoudig zelf op je huurwoning installeren
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Koopwoningen in april opnieuw in prijs gedaald
De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart. -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
video
Auto Ellemieke Vermolen geraakt door omvallende boom terwijl ze achter het stuur zit
Actrice en presentatrice Ellemieke Vermolen lijkt aan de dood te zijn ontsnapt. Haar auto is vanmiddag geraakt door een omvallende boom terwijl ze zelf nog achter het stuur zat.
-
PREMIUMvoor jou getest
Robots die stofzuigen én dweilen: ‘Zo hard boenen als een mens lukt geen enkele machine’
-
-
-
Met een hoger energielabel wordt je woning tienduizenden euro’s meer waard
Met het opkrikken van het energielabel, wordt je huis gemiddeld 7,2 procent meer waard. Dat komt neer op enkele tienduizenden euro’s. Wel is dit afhankelijk van je huidige label én de provincie waar je woont. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”