Thuisblijvers schrikken inbrekers af, maar in Eindhoven wordt relatief veel ingebroken
KaartEINDHOVEN - Inbrekers sloegen tijdens de herfst- en wintermaanden fors minder vaak hun slag in woningen, al werd er in Eindhoven en Breda de afgelopen maanden relatief gezien wél vaak ingebroken.
Dataplatform Local Focus heeft de cijfers in kaart gebracht en merkt op dat in alle provincies het aantal inbraken is gedaald. Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie zo’n 13.500 woninginbraken, tegenover meer dan 22.000 in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van zo’n 40 procent.
In Limburg halveerde het aantal inbraken bijna. Van de twintig grootste gemeenten steeg het aantal woninginbraken alleen in Zoetermeer. Haarlem en Zwolle telden de afgelopen maanden relatief de minste inbraken, Eindhoven en Breda juist de meeste.
In bijna negen op de tien gemeenten daalde het aantal woninginbraken in de afgelopen wintermaanden ten opzichte van een jaar eerder. Toch zijn er ook gemeenten waar meer inbraken geregistreerd werden, waaronder Alphen aan den Rijn en Baarn.
Meer mensen thuis
Volgens een woordvoerder van de politie zijn de dalende cijfers het gevolg van het feit dat er meer mensen thuis zijn vanwege de coronapandemie. ,,Inbrekers worden ook sneller gepakt omdat ze meer zichtbaar zijn. Dat zien wij terug in de analyse van de heterdaadarrestaties”, aldus de politiewoordvoerder. ,,Ook het oplossingspercentage is afgelopen jaar gestegen.”
Er is al langer een verschuiving zichtbaar naar criminele activiteiten op het internet. Cybercrime, zoals het wordt genoemd, nam afgelopen jaar met maar liefst 127 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.
Toch ziet de politie het als een positieve trend dat ongenode gasten minder vaak een huis binnendringen, met alle ellendige impact die het kan hebben op bewoners. Waar er in 2012 nog bijna 100.000 (pogingen tot) inbraken waren, was dat in 2018 al gehalveerd. ,,De daling is te verklaren door jarenlange campagnes van de overheid en verzekeraars. Er is meer bewustzijn en mensen doen meer om een inbraak te voorkomen”, zei inbraakexpert Youri van der Avoird eerder in een interview met deze site. Zo is het hang- en sluitwerk bij veel huizen aanzienlijk verbeterd en is er meer toezicht van buurtpreventieteams en camera’s.
Hoe bescherm je jezelf tegen woninginbraak?
1. Dekking checken
Heb je kostbaarheden zoals kunst, antiek, sieraden, mooie muziekinstrumenten of verzamelingen? Kijk dan goed naar de dekking die je inboedelverzekering biedt. De premies lopen niet ver uit elkaar, maar de dekking op kostbaarheden kan duizenden euro’s schelen. Als de waarde van kostbaarheden erg hoog is, kan de verzekeraar eisen dat je extra voorzorgsmaatregelen treft tegen diefstal, zoals een kluis of het voldoen aan de eisen van het politiekeurmerk (zie tip 6).
2. Erfenis melden
Heb je afgelopen jaar een erfenis gekregen, dan is het belangrijk om dit aan je verzekeraar te laten weten, zodat je het verzekerd bedrag omhoog kan brengen. Daar hoort dan ook een nieuwe premie bij. Doe je dit niet, dan loop je risico dat je bij schade een lagere uitkering krijgt dan je verwacht.
3. Bonnen digitaal opslaan
Zorg dat je bonnen van kostbaarheden digitaal en online opgeslagen zijn. Dan weet je zeker dat je ze, indien nodig, kunt laten zien aan de verzekeraar.
4. Politie bellen
Doe bij inbraak altijd aangifte en repareer schade niet voordat de politie is geweest. Als je toch iets repareert, maak dan altijd foto’s van de schade.
5. Verhuizing doorgeven
Ben je verhuisd? Zorg dan dat je binnen een maand een adreswijziging doorgeeft aan je verzekeraar. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat een verzekeraar je niet volledig uitbetaalt bij schade.
6. Politiekeurmerk verkrijgen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt de woning alleen als deze aan bepaalde eisen voldoet. Dit zijn eisen op het gebied van sloten op deuren en ramen, en sociale veiligheid rond jouw woning. Als je het keurmerk hebt, dan bieden veel verzekeraars korting op je inboedelverzekering, soms tot wel 20 procent.
Meer weten over inboedelverzekeringen? Kijk dan bij Independer. Wil je ook nog tips over het beveiligen van je huis? Kijk dan de video hieronder, waarin een oud-inbreker uitlegt waar je op moet letten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Giles valt op bij de Energy party: hij betaalt 600 euro per maand aan stroom
Iedereen weet nu wel dat het verstandig is de woning te verduurzamen. Maar waar begin je? De beste tips krijg je vaak op een feestje, dus hup, op naar de Energy Party! -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Getest: Dit is de beste steelstofzuiger
Wat is de beste steelstofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Jumbo-baas Frits van Eerd wil gigantische villa bouwen in ruil voor natuurbeheer
Frits van Eerd wil een nieuw droomhuis bouwen in de Heeswijkse bossen. De villa moet het centrum worden van Bernehoeve, een 28 hectare groot landgoed dat de Jumbo-topman in een kwart eeuw bij elkaar gespaard heeft rondom zijn huidige woning. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Energierekening
Gerry (58): ‘Ik weiger om in de winter in een dikke trui op de bank te gaan zitten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerry van Campen (58) uit Nijmegen. -
PREMIUM
Krijgen zij echt een McDonald’s voor de deur? ‘We dachten het paradijs gevonden te hebben’
Hun vrije uitzicht aan alle kanten de rust en ruimte: het gaat volgens de familie Arts naar de knoppen als de plannen doorgaan. Een fastfoodrestaurant met sportschool en (zorg)hotel. Ineens komt er leven in dit oude plan. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?