Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
Hoe woon je?
,,Met mijn gezin ben ik in 2019 verhuisd van een slecht geïsoleerde jaren 30-woning naar een nieuwbouwhuis met energielabel A. Een enorme stap voor ons. Ik woon er samen met mijn vriendin en dochter (17). We zijn de eerste bewoners en onze tussenwoning heeft een woonoppervlak van 150 vierkante meter.
Wil je zelf mét naam meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Het huis had standaard drie zonnepanelen met een opbrengst van slechts 250 wattpiek per stuk. Die hebben we verwijderd in 2020 en er vijftien nieuwe neergelegd van 340 wattpiek per stuk. Ze liggen op het zuiden, net als onze woonkamer en tuin. We hebben geen warmtepomp, wel een elektrische auto en we koken op elektra.
De stap naar nieuwbouw was voor ons een bewuste keuze. We zijn zelf geen klussers en hier hebben we een stuk minder onderhoud aan. Ook zijn alle apparaten nieuw en zuinig, het is hier allemaal ingericht op duurzaamheid. Dat sprak me aan. Op de extreme winterdagen na, hebben we weinig tot niets nodig hier.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,In september 2021 heb ik een 3-jarig contract afgesloten bij Greenchoice. Gezien de gestegen energieprijzen ben ik daar heel blij mee. Voorheen wisselde ik elk jaar van leverancier, maar nu heb ik het voor het eerst lang vastgezet door de toenemende onrust op de energiemarkt. We betalen een voorschot van 160 euro euro. Dat is bewust wat te veel, vanwege de elektrische auto. Mijn werkgever vergoedt die kosten. Dat gaat automatisch, de gegevens uit de app van de laadpaal worden uitgelezen en doorgestuurd.
Afgelopen jaar verbruikten we 9500 kWh aan stroom, maar we wekten ook 4850 kWh op. Het grootste verbruik zit in de auto, ik zit namelijk veel op de weg. Die kostte afgelopen jaar zo’n 7000 kWh. Ons gasverbruik zat op 750 kuub. Uiteindelijk kwamen we afgelopen jaar uit op ongeveer 140 euro per maand, waarvan dus een groot deel werd vergoed door mijn werkgever omdat de auto de grootverbruiker is in ons huishouden.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Die extra zonnepanelen gaan nu als een tierelier. We hebben dit jaar al veel zon gehad, want we zitten nu halverwege het jaar al op 3150 kilowattuur aan opgewekte stroom. In huis hebben we de thermostaat altijd op 19 graden staan. Beneden hebben we vloerverwarming en boven staan de radiatoren nooit aan.
We hebben overal ledverlichting, en bewegingssensoren in de gang beneden en boven. Onze droger is een warmtepompdroger, maar die gebruiken weinig. Met een tuin op het zuiden hangt de was vaak buiten. We hebben een douche en een bad en dat bad wordt wel regelmatig gebruikt. Zo’n drie à vier keer per week. Dat is denk ik onze grootverbruiker in gas. Zelf ga ik er nooit in, maar ik krijg geen huis zonder bad voor elkaar met twee vrouwen hè.
Ik heb weleens nagedacht over een warmtepomp, maar mijn gaskosten zijn nu ongeveer 70 euro per maand. Dat vind ik voor nu dan een te grote investering voor wat het me zou gaan opleveren. Misschien als straks mijn energiecontract afloopt.”
De achternaam van Valentijn is bekend bij de redactie. Bij uitzondering wordt die op verzoek van de geïnterviewde niet online gedeeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Kruiskamp was één van de probleemwijken waar minister Vogelaar 40 miljoen in stak: zo gaat het er nu
Verouderde huurhuizen, sociale problemen, onveiligheid en een lage waardering van bewoners. Minister Ella Vogelaar voegde de Amersfoortse wijk Kruiskamp 15 jaar geleden toe aan een lijst met de veertig meest kwetsbare wijken van Nederland. Grootschalige investeringen moesten de boel uit het slop trekken. Hoe gaat het nu met Kruiskamp? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Slangenwagen of box aan de muur? Zo kies je de juiste tuinslang
Zomer in de tuin betekent vaak veel water geven. Niets zo handig als een tuinslang. Maar welke is nou de beste en handigste voor jouw tuin? -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMingewikkeld
Je huis verduurzamen: ‘Isolatieman 1 zegt het een, isolatieman 2 het ander, 3 begint er niet eens aan’
Isoleren! Zonnepanelen! Van het gas af! Onder druk van gigahoge energierekeningen slaan steeds meer Nederlanders aan het verduurzamen. Verslaggevers Richard Clevers en Wout van Arensbergen gingen aan de slag met hun huizen en kwamen van een koude kermis thuis. Herkenbaar, zegt een reeks experts. -
‘De architectuur van de toekomst’: modder als duurzame oplossing tegen extreme temperaturen
Onze voorvaders wisten het al: leem is de perfecte keuze als je duurzaam en comfortabel wilt wonen. Een huis met lemen muren heeft heel wat voordelen. Tijdens een hittegolf houdt het je huis koel en tijdens de wintermaanden houdt het de warmte binnen. Daarnaast heeft het ook veel ecologische pluspunten. Sommige architecten laten daarom de moderne bouwmethodes voor wat ze zijn en grijpen terug naar dit eeuwenoude bouwmateriaal. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.