Tijdens de coronacrisis heeft Woonstichting de Key een andere sleuteloverdracht voor nieuwe bewoners. Dat gaat volgens de ‘supermarktaanpak’.
Volledig scherm
Tijdens de coronacrisis heeft Woonstichting de Key een andere sleuteloverdracht voor nieuwe bewoners. Dat gaat volgens de ‘supermarktaanpak’. © Woonstichting De Key

Verhuizen in coronatijd: ‘Sleuteluitgifte minder feestelijk, maar alles gaat door’

Door de coronacrisis moest Woonstichting De Key de aanpak voor de sleuteluitgifte van 309 nieuwe sociale huurwoningen radicaal aanpassen. Veel minder snel, ook minder feestelijk, maar ‘bewoners zijn vooral blij dat het doorgaat’. Hoe verloopt een verhuizing in de 1,5 metersamenleving?

Verhuizen volgens de ‘supermarktaanpak’, noemt De Key (spreek uit: kei) het. Met alle preventieve maatregelen die daar bij horen. ,,Ik ben nu aan het verven en morgen ga ik laminaat leggen”, zegt Jesse Beumer (26). ,,Ik hoop zondag mijn spullen te kunnen verhuizen. Niet met een grote groep en mijn ouders kunnen helaas ook niet helpen omdat ze in een risicogroep vallen, maar ik ben vooral blij dat ik hier kan wonen.”

Jesse Beumer (26) klust in z’n nieuwe huis.
Volledig scherm
Jesse Beumer (26) klust in z’n nieuwe huis. © Privé

Zijn studio zit op de negende verdieping van de gloednieuwe woontoren Noordok in Amsterdam. De studio’s zijn bedoeld voor jongeren tot 28 jaar, die veelal hun eerste zelfstandige woonruimte bemachtigen. ,,Door het coronavirus is er minder aandacht voor de woningnood en dat is logisch. Maar dat neemt niet weg dat jongeren nog steeds nauwelijks aan een nieuwe woning komen”, vertelt Lidy van der Schaft, directeur Wonen bij Woonstichting De Key. ,,Normaal gesproken starten we met grote bijeenkomsten waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, in een feestelijke stemming. Dat hebben we nu helaas moeten veranderen, maar bewoners zijn vooral blij dat het doorgaat.”

Duurt langer

Het nut van de bijeenkomst: ,,Nou, dan hebben we in twee dagen de hele boel erin. En zijn we direct verzekerd van huurinkomsten. Het is efficiënter en leuker voor de bewoners. Nu duurt het een paar weken. Toch denk ik dat het aardig lukt zo; in een ongewone tijd wordt er nog gewoon verhuisd. Elke twintig minuten ontvangen we drie mensen. Onze medewerkers blijven op afstand en een beveiliger ziet erop toe dat bij de verhuizing de richtlijnen van het RIVM worden nageleefd: anderhalve meter afstand. Vooral rond de lift wordt goed opgelet.”

Quote

In een ongewone tijd wordt er nog gewoon verhuisd

Lidy van der Schaft, directeur Wonen bij Woonstichting De Key
De Noordok in Amsterdam-Noord.
Volledig scherm
De Noordok in Amsterdam-Noord. © Woonstichting De Key

Dat is een hele klus bij verhuizingen, zeker als het meer dan driehonderd jongeren tegelijk betreft. ,,Ik ben aangenaam verrast over hoe soepel het verloopt”, zegt Jesse Beumer. ,,We moeten onze verhuisdag doorgeven, maar kunnen er nu wel gewoon in en uit voor klusjes. Klussen doe ik met maximaal één andere persoon, een vriend of een vriendin. Het is minder gezellig dan met een grote groep, maar helemaal alleen zou nog erger zijn.”

Zijn studio is ongeveer dertig vierkante meter groot. Jesse verhuist vanuit een onderverhuurd schip, op nog geen tweehonderd meter van z’n nieuwe huis. ,,Dat is een geluk. En de studio is mooi: grote badkamer, een balkon waar je twee stoelen op kunt zetten. Ik kijk uit op de binnenplaats, maar kan net over de huizen tegenover me kijken, waardoor ik veel uitzicht heb.”

Ook het contact met andere bewoners is goed, hoewel ze een beetje om elkaar moeten heen manoeuvreren. ,,Als ik iets nodig heb van de bouwmarkt, vraag ik eerst in een Facebook-groep of ik het van iemand kan lenen. Ik wilde een schildersbak gaan halen, maar die kreeg ik op de gang al van een buurman. We zitten allemaal in dezelfde situatie. In dit huis ga ik de quarantaine wel uithouden”, besluit hij.

Ga je zelf verhuizen en ben je op zoek naar wooninspiratie? Bekijk dan onderstaande video's.