Voor de klusser is stopverf nog niet zo'n gek spul
KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week laat ze zien hoe vaklieden stopverf gebruiken.
Stopverf... Klinkt als een diarree-remmer die bij de bouwmarkt verkrijgbaar is. De enige overeenkomst met verf is dat het allebei in een blik zit. Vooral jongere mensen weten niet meer wat het is en waar je het voor gebruikt. Stopverf is geen ‘soort’ verf in mijn ogen. Waar de term vandaan komt, weet zelfs Google niet. Het had misschien beter schildersklei genoemd kunnen worden omdat je er zo lekker mee kunt kneden. Maar ook klei dekt niet de lading. Kleien is meer iets waar kinderen dol op zijn en het klinkt meer als een hobby dan als vakwerk. Laten we dan maar gewoon aan de slag gaan. Met onderstaande tips en het bekijken van wat video’s op YouTube kun je het gaan proberen. Zie maar, het spul is zo gek nog niet.
Verwijderen
Stopverf kun je goed gebruiken voor het aanstoppen van kleine ruiten in de glassponning. Je kunt het ook als houtplamuur gebruiken. Oude stopverf verwijder je met een schildersföhn. Als je de stopverf verwarmt, wordt deze zacht en kun je het er met een breekmesje voorzichtig uitsnijden.
Enkel glas
Stopverf werd vroeger vaak gebruikt bij enkel glas. Wil je het op zo’n plek verwijderen, kijk dan goed uit dat je de föhn niet op de hoogste stand zet, dan kan het glas breken. Begin laag en kijk hoe vlot het gaat. Het is een geduldig werkje, zeg ik er maar gelijk bij.
Strijken
Reinig dan de ondergrond. Kaal hout moet je eerst gronden, anders dringt de stopverf in de ondergrond. Breng het aan met je handen. Met een speciaal stopverfmes werk je in een vloeiende beweging de stopverf strak af. Strijk er als laatst nog met de platte kant van je vinger langs en klaar!
Drogen
Houd de droogtijden op de verpakking goed aan, anders mislukt het. Stopverf droogt door opname van zuurstof; als je het te snel afwerkt kan er geen lucht meer bij en hardt het niet uit. Na het drogen weer gronden en afwerken met twee laklagen, liefst op basis van terpentine.
Kit of glaslat
Een alternatief voor stopverf is kit. Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Stopverf heeft een droogtijd van zo’n zes dagen, kit is na 6 uur al uitgehard. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Een ander alternatief is het aanbrengen van een glaslat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Klusvrouw
Insectenseizoen op komst: zo plaats je een hor
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week bereidt ze je vast voor op het insectenseizoen met het plaatsen van een hor. -
Klusvrouw
Met deze tips wordt klussen in huis een stuk veiliger
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week probeert ze je te behoeden voor ongelukken. -
PREMIUM
Bedrijf van Peter bouwt binnen jaar complete straat: ‘Vanaf 175.000 euro kunnen wij een huis bouwen’
Een nieuw straatje met betaalbare woningen dat gebouwd wordt aan de rand van wijken en dorpen in heel Nederland. Woningzoekenden staan te trappelen en bouwbedrijf Van Wijnen is er klaar voor. Het wachten is op groen licht. ,,Gemeenten moeten meer lef tonen.’’ -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Crisis op de woningmarkt? Nee, zegt deze makelaar: ‘Worden juist heel andere typen huizen verkocht’
Rotterdam, Hoeksche Waard -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Een kale vlakte met één huis: Eindhovenaar biedt weerstand aan sloop voor nieuwbouw
EINDHOVEN - Een kale vlakte met nog één achtergebleven huis, het is een treurig gezicht in het Eindhovense Tongelre. Daar is voor de bouw van tientallen huizen een compleet huizenblok gesloopt. Compleet? Nee. Eén bewoner biedt dapper weerstand.Eindhoven