Waarom de huizenprijzen nu ook in Groningen stijgen
De huizen in Groningen worden ineens een stuk duurder. Eerder werd de provincie in het noorden gezien als krimpregio met een relatief groot aanbod van woningen en minder vraag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vermoedt dat sprake is van een inhaalslag en dan vooral in de stad Groningen.
Delen per e-mail
In het vierde kwartaal van 2019 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijsstijging was in de provincie Groningen maar liefst 8,4 procent. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd. Ook in buurprovincie Drenthe werden de huizen een stuk duurder. In de overige provincies lag de prijsstijging tussen de 5,4 en 7,4 procent.
Wat betreft de vier grootste steden van Nederland was de prijsstijging met bijna 8 procent het grootst in de gemeente Utrecht. Hoewel dit een forse prijsstijging is, is het toch de kleinste prijsstijging in de gemeente Utrecht in bijna vier jaar. In Amsterdam was de prijsstijging het laagst (3,4 procent).
,,In Groningen en Drenthe stegen de prijzen wat minder hard dan in de rest van het land en in Amsterdam juist veel harder”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. ,,Ik vermoed dat sprake is van een inhaalslag. Vooral omdat de prijzen zo laat pas op het niveau van voor de crisis zijn beland. Waarschijnlijk is het toe te schrijven aan de populariteit van de stad Groningen, want daar zie je de bevolking nog groeien.”
Dat in Noord-Holland de rek eruit is gaat nog wat ver, aldus Van Mulligen, want de prijzen stijgen nog steeds met zo’n 5 procent. ,,Maar in Amsterdam zien we voor het eerst ook het aantal transacties, oftewel het aantal verhuizingen, toenemen. Lange tijd zat de markt daar muurvast.”
De huurprijzen van vrije sectorwoningen worden bij een verhuizing nog steeds duurder, maar ook in die markt lijkt de top wel bereikt in de hoofdstad, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.
Meeste woningen verkocht in Flevoland
In bijna alle provincies wisselden meer woningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Flevoland noteerde voor het tweede kwartaal op rij de grootste stijging. Daar werden 17 procent meer woningen verkocht dan in het vierde kwartaal van 2018. Flink meer dan in de andere provincies, waar tussen de 1,7 en 9,2 procent meer woningen werden verkocht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
foto's Extra kinderkamer erbij? Belgische architect gaat creatief de hoogte in
Door gezinsuitbreiding wilden de bewoners van dit huis in het Belgische Jette graag een extra verdieping op hun huis. De meest voor de hand liggende oplossing was om het trappenhuis door te trekken, met links en rechts kamers voor de kinderen. Maar het kan ook anders. -
PREMIUM
Verhuizen door corona: ‘Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte’
Te klein, te gehorig, te weinig aanspraak: deze Amsterdammers waren na het lange thuiszitten he-le-maal klaar met hun huis en pakten hun spullen. ,,Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte.” -
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlanders hebben gemiddeld ruim 43.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig. -
PREMIUM
Meisje met de parel verovert Nederlandse huiskamers: ‘Niet voor niets een meesterwerk’
Eeuwenlang was het Meisje met de parel een onbekend schilderij. Inmiddels hangt het meesterwerk van Johannes Vermeer (1632-1675) in veel Nederlandse huiskamers. Waarom wil tegenwoordig iedereen dat schilderij in huis hebben?
-
2019: het jaar van stress op de woningmarkt in opvallende cijfers
De woningmarkt was het afgelopen jaar in alle opzichten overspannen. Huizenprijzen breken records, de huren in middelgrote steden stijgen pijlsnel en mede dankzij de stikstofcrisis lukt het maar niet om genoeg nieuwe huizen te bouwen. Een bloemlezing van de stress aan de hand van opvallende cijfers. -
Nederlandse huizenprijzen flink gestegen
De Nederlandse prijzen van koopwoningen waren in november bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder, zo meldt Centraal Bureau Statistiek. De prijsstijging maand op maand is wel iets afgevlakt (0,3 procent). -
Huren vrije sectorwoningen blijven stijgen
De huurprijs van aangeboden vrije sectorwoningen is het laatste kwartaal van 2019 met 4,8 procent gestegen. Hoewel dat percentage een paar punten boven inflatieniveau zit, is het het vierde kwartaal op rij dat de prijsstijging onder de vijf procent blijft. Woningplatform Pararius, dat de cijfers verzamelt, spreekt over afkoeling van de markt. De Woonbond is kritischer.