Waarom een gazon er niet altijd perfect uit hoeft te zien
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Hij heeft een nieuw Duits woord geleerd en doet onze overheid gratis en voor niks een ideetje aan de hand.
In de Duitse hogesnelheidstrein krijg je kosteloos een krant uitgereikt. Ik kies de Süddeutsche Zeitung, een krant op ouderwets groot formaat, zodat je maar beter een lege zitplaats naast je kunt hebben. Duitsers, of in ieder geval Duitse kranten, zijn erg begaan met het milieu. Beter gezegd: met de aantasting daarvan. Hun bossen sterven dan ook op een grotere schaal dan de onze. En Duitsland heeft ook nog eens meer bos dan wij.
Rasennazi
In een artikel over de Rasennazi lees ik over de overdreven zorg die sommige tuiniers aan hun gazon besteden. Deze gazonnazi’s willen het gras tweemaal per week maaien, met een benzinemaaier of een elektrische, waarvoor de stroom in Duitsland soms nog wordt opgewekt door bruinkoolcentrales. In tijden van droogte moet het worden besproeid, vaak met kostbaar drinkwater, wat ook niet milieuvriendelijk te noemen is. En van sproeischaamte horen we nog weinig.
In Nederland maken we ons druk over de dramatische afname van de insectenpopulatie. Meestal geven we de veehouders daarvan de schuld, met hun weilanden waarin geen bloem mag bloeien. Dat moge zo zijn, maar wat de boer in het groot doet, doen we zelf in het klein met onze gazonnetjes. Ook daarin wordt geen weegbree of paardenbloem getolereerd.
Natuurlijker
Het artikel in de Duitse krant - weliswaar gedrukt op heel veel papier, maar misschien maken ze dat van hun dode bossen - was een pleidooi voor een natuurlijker gazon.
In het voorjaar zou je wat later kunnen maaien. Een grasveld vol bloeiende madeliefjes, sneeuwklokjes en krokussen ziet er een stuk vrolijker uit dan een egaal groene grasmat. Waarom zou een gazon op een sportveld moeten lijken? En een veld vol bloemen komt ook de insectenstand ten goede.
Spelseizoen
Wanneer je dan wel moet beginnen met maaien? Dat hangt er vanaf. Als je dat gazon nodig hebt, bijvoorbeeld om een potje badminton op te spelen, kun je maaien zodra het spelseizoen aanbreekt. Meestal zal dat in mei zijn. Heb je geen sportieve ambities, dan kun je de maaier nog later van stal halen. Bijvoorbeeld in juni of juli. Je kunt een deel van het gras maaien, bijvoorbeeld een stuk om op te zitten of een paadje naar de waslijn, en de rest laten groeien.
Zo zijn er allerlei mogelijkheden, maar hoe lang je het gras ook laat staan: eens moet het eraf. Gras dat nooit wordt gemaaid, zal uiteindelijk bos worden. Maar eerst wordt het een struweel van brandnetels en distels.
Niet elke maaier kan hoog gras aan; een ouderwets duwmaaiertje zal eerder vastlopen dan een accumaaier. En wat doe je met het afgemaaide gras? In de groene kliko? Op de composthoop?
De mooiste oplossing zou zijn als de overheid een kolencentrale ombouwde tot grascentrale. Ik weet niet of dit technisch mogelijk is, maar misschien zou Duitsland het voortouw kunnen nemen. Want gemaaid en geperst gras ís eigenlijk toch al bijna bruinkool.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe kom je in gesprek met nieuwe buren? Sjoerd leert zijn buren kennen via billboards
Hoe vind je je weg in een nieuwe wijk? Sjoerd Joosen bedacht een billboardproject voor ‘zijn’ Prinsenland. Het mes snijdt aan twee kanten: hij leerde bijzondere buurtbewoners kennen en zij worden op hun beurt publiekelijk in het zonnetje gezet. -
PREMIUMMET VIDEO
Sandra (43) verhuurde huis aan ‘betrokken man’, maar hij sloopte alles én maakte er grote wietplantage van
Beschimmelde kozijnen. Een muur volledig eruit gesloopt. De televisies verkocht, al het nieuwe meubilair onherkenbaar. Sandra Houdijk (43) verhuurde haar huis, maar nu kan ze niet anders dan spijt hebben van die beslissing. De politie trof er vorige week honderden wietplanten in een volledig verwoeste woning aan. ,,Hoe kan dit verdomme mogelijk zijn?’’ -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’ -
‘Weten tuindeskundigen wel waar de letters pH voor staan?’
Tuingoeroe Romke van de Kaa herkent al snel de zuurgraad van een tuin als hij bepaalde planten ziet groeien. Daar is geen pH-meter voor nodig.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Eigen tuin eerst
Tegelteelt, een creatieve oplossing bij het planten van aardbeien
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Augustus en september zijn goede maanden om aardbeien te planten. Maar of ze moeten hangen, dat vraagt hij zich af. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.