Waarom zijn stalen deuren met glas zo populair?
hip huisSinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: de stalen deur.
Delen per e-mail
Je kunt er bijna niet meer omheen. Zoek op Pinterest naar inspiratie voor je woning en bijna overal zie je de stalen deuren met glas erin. Maar waar komt die trend vandaan? En hebben we straks allemaal spijt, omdat de stalen-deuren-hype weer is overgewaaid?
Evert Goor begon in 1995 een bedrijf in het metaalwerk. In de schuur van zijn ouders. Nooit had hij kunnen denken dat 25 jaar later de stalen deur zo’n populair product zou zijn. ,,Totaal niet”, zegt de eigenaar van Goor Metaal. ,,Destijds waren stalen deuren puur praktisch. Bedrijven wilden stalen deuren omdat ze brandwerend zijn. Veel meer dan bijvoorbeeld aluminium. Zeker na de cafébrand in Volendam en de Schipholbrand, begin jaren 2000, was het goede handel. Maar na de economische crisis in 2008 liep het terug. We besloten om ons meer te richten op particulieren. Zeker in de laatste vijf jaar krijgen we enorm veel aanvragen.”
Tekst gaat verder onder tweet...
Ruimte accentueren
Interieurontwerper Joey Booy weet wel waarom mensen zo graag stalen deuren willen. ,,Het spreekt aan omdat het minimalistisch en industrieel oogt”, zegt Booy. ,,Mensen willen steeds lichter gaan wonen. Niet opgesloten zitten, maar juist lekker ruim. Met stalen deuren met glas erin link je ruimtes aan elkaar. Daardoor oogt het groter. Je accentueert de ruimte.”
Goor had niet verwacht dat de deuren nog altijd zo populair zouden zijn. ,,Ik was een beetje bang dat het net zoals de hype van de steigerhouten meubelen snel weer zou overwaaien. Maar veel architecten nemen het mee.”
Deze serie komt tot stand in samenwerking met de VT Wonen & Design Beurs, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media. Je kunt je nu inschrijven voor de digitale beurs voor meer wooninspiratie.
Zo ook Booy. ,,Bij veel grote renovaties of projecten passen we de stalen deur met glas toe. Maar zoals bij bijna alles, denk ik niet dat het tijdloos is. Over een jaar of 20, 30 zul je zien dat er weer iets anders hot is. Misschien wel de transparante schuifdeur met veel licht erachter.”
Kleurrijk
De stalen deur maakt ook een ontwikkeling door. Zo is zwart lang niet altijd meer de kleur die mensen willen. ,,De trend wordt steeds kleurrijker”, merkt producent Goor. ,,Denk aan bronstinten, wit, of donkerblauw. Ook de profielen worden steeds ranker. Steeds meer glas en minder staal. Maar omdat de plafonds vaak hoger worden, kunnen we met het staal juist weer de hoogte in.”
Er zijn tegenwoordig allerlei variaties mogelijk. Met motieven, kleuren, maar zelfs met hout in de stalen deur
Booy: ,,Er zijn tegenwoordig allerlei variaties mogelijk. Met motieven, kleuren, maar zelfs met hout in de stalen deur. Het grote voordeel is dat de deur in alle stijlen past. Ik kom bijvoorbeeld bij mensen met een Franse, of landelijke stijl. Dan kun je onder andere de handvatten aanpassen. We passen meer ronde vormen toe of juist andere kleuren.”
Tekst loopt verder onder Instagrambericht...
Prijsverschillen
Soms komt het voor dat mensen te veel willen, vindt Booy. ,,Dan willen ze bijvoorbeeld een kantoor aan huis creëren. Het idee is dan om een grote glazen kubus te maken in de woonkamer, want dan zouden ze de kinderen goed in de gaten kunnen houden. Dan zeg ik: doe dat maar niet. Zet er dan toch een muur in, zodat je je nog kunt afsluiten. Het moet niet te veel van het goede worden.”
Het aantal ondernemers dat stalen deuren verkoopt, groeit enorm. Het is een interessante markt. ,,In principe kan iedereen met een lasapparaat zo’n deur maken”, zegt Booy. ,,Daarom zit er veel verschil in prijs. Wij laten de deuren echt op maat maken, en dan moet je al snel denken aan 1500 euro per deur. En dat kan oplopen tot 3500 euro. Veel geld? Het betaalt zich terug. Ik zie van dichtbij dat bijvoorbeeld klushuizen er direct meer waard door worden.”
Bekijk hieronder de interieurvideo's van de sectie Wonen van deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit verandert er in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2021
Tot grote verbazing van bijna iedereen die verstand heeft van de woningmarkt, bleef de vraag naar koophuizen midden in de coronacrisis onverminderd groot. Het kabinet sleutelt aan de belastingen in 2021. Ook subsidies voor verduurzaming van eigen woningen gaan veranderen. De belangrijkste zaken op een rij. -
podcast Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Nederlandse huizenprijzen flink gestegen
De Nederlandse prijzen van koopwoningen waren in november bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder, zo meldt Centraal Bureau Statistiek. De prijsstijging maand op maand is wel iets afgevlakt (0,3 procent). -
hip huis De zwarte keuken blijft immens populair, nu wel mat én greeploos
Sinds corona besteden mensen (noodgedwongen) meer tijd in hun eigen huis. Het interieur heeft daardoor ook meer aandacht gekregen. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: de zwarte keuken. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken.
-
hip huis Zes tips om je woning groter te laten lijken
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in hun eigen huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: extra ruimte creëren in je woning. -
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlanders hebben gemiddeld ruim 43.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig. -
PREMIUM
Lucia (24) kraakte standplaats en is nu de koning te rijk in haar woonwagen: ‘In een huis ben ik niet gelukkig’
Met het kraken van een lege woonwagenstandplaats stond Lucia Bakker (24) dit jaar in de schijnwerpers. Een geslaagde actie, want na enige strubbelingen wees de Almelose woningstichting Beter Wonen de lege plek toe aan Lucia. „In een woonwagen voel ik me vrij”, zegt ze.