Woningcorporaties: groeiende agressie onder buren door psychische problemen
Bewoners van sociale woningbouw zorgen vaker voor overlast dan twee jaar geleden, afgaand op meldingen daarover. Dat heeft volgens koepelorganisatie Aedes te maken met problemen in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor mensen met psychische problemen of bijvoorbeeld verslavingen langer zelfstandig blijven wonen.
Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen, kijkend naar de meldingen. Zij dringen aan op meer samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. ,,Snel ingrijpen is in het belang van onze huurders en hun omgeving. We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is. Zorginstanties laten nu steken vallen", zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.
Verward gedrag
Woningcorporaties maken zich grote zorgen over burenoverlast. Aedes heeft dit onderzocht en de resultaten zijn gebundeld in de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019. De woonoverlast neemt toe en personen met verward gedrag veroorzaken deze steeds vaker. Meer dan 80 procent van de corporaties ziet een toename van meldingen van ‘verward gedrag’. Ook zaken als geluidsoverlast en agressief gedrag worden vaker gemeld dan twee jaar geleden. De precieze aantallen zijn niet gevraagd. Corporaties is enkel gevraagd in welke mate overlast voorkomt (op basis van het aantal meldingen).
De stijging van meldingen over agressie richting corporatiemedewerkers is volgens Aedes ook zorgelijk. Bijna 50 procent van de corporaties heeft hiermee te maken. Norder: ,,De politiek moet onderkennen dat langer zelfstandig thuis wonen van deze groepen tot problemen leidt. Gemeenten en zorgorganisaties kunnen en moeten meer regie nemen om onze kwetsbare huurders passende zorg en begeleiding te geven.”
Verwaarlozing
Bijna alle woningcorporaties hebben te maken met overlast van bewoners met bijvoorbeeld psychische problemen, dementie of een verslaving. Verwaarlozing, vervuiling en geluidsoverlast komen het meest voor. Corporatiemedewerkers zien vaak als eerste verward gedrag bij bewoners, bijvoorbeeld bij een melding van overlast of reparatiewerkzaamheden. Corporaties melden problemen bij de betrokken hulpverlenende instanties, maar vinden dat te weinig wordt gedaan met die meldingen.
Een van de oorzaken die wordt aangevoerd is de strenge privacywetgeving die sinds vorig jaar geldt (AVG). Daardoor zouden politie, gemeenten en GGZ terughoudender zijn met het uitwisselen van gegevens. Aedes wil concrete afspraken over het delen van gegevens.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt op allerlei vlakken geprobeerd om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) beter te organiseren. ,,Het verbeteren van de samenwerking tussen alle lokale partijen in de zorg en in de wijk is het allerbelangrijkste punt waar rijk en gemeenten aan samenwerken”, zegt een woordvoerder. ,,Naast het verminderen van de wachttijden voor de ggz.”
Er komt een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de betrokken instanties makkelijker gegevens kunnen delen die nu door de privacywet op slot staan. Ook komt er een landelijk telefoonnummer waar mensen (bijvoorbeeld buren) overlast van verwarde personen kunnen melden. Momenteel wordt bekeken hoe ze dat kunnen organiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
PREMIUM
Jacuzzi een stroomvreter? Niet meer na ingreep van Patrick (42): ‘Kost nu nog maar 20 euro per maand’
Patrick Schimmel (42) uit Barneveld houdt van luxe. Maar hij houdt óók van duurzaamheid. Dus moest hij een oplossing vinden voor zijn niet-zo-duurzame jacuzzi. En die vond hij. -
Minister helpt oud-studenten niet met oplossen hypotheekprobleem
Minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf kan het probleem voor oud-studenten die geen of een lagere hypotheek krijgen niet oplossen. Dat zei de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Wie op het warmtenet wordt aangesloten kan geen energieleverancier kiezen (en is niet duurzaam bezig)
Honderdduizenden huishoudens gaan de vrijheid om zelf hun energieleverancier te kiezen verliezen door aansluiting op een warmtenet. En de kosten van de verduurzaming van stadsverwarming kunnen hoog oplopen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Een boom planten in je tuin, waar moet je op letten? ‘Ga niet over één nacht ijs’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: een boom planten in je de tuin. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.