Volledig scherm
Knoflook is gemakkelijker te telen dan je denkt, zegt Romke van de Kaa. © Shutterstock

Zelf knoflook kweken? Steek wat tenen in de grond

Eigen Tuin EerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin. 

Het is aan de late kant, maar je kunt nu nog knoflook planten. Stop wat tenen in de grond en over een half jaar heb je puntgave bolletjes. Ik weet nog dat we de Fransen oneerbiedig uitmaakten voor knoflookvreters. Tegenwoordig is knoflook ook uit onze keuken niet meer weg te denken, maar nog altijd zijn er hele volksstammen die denken dat het lastig is om je eigen knoflook te telen. 

Volledig scherm
Romke van de Kaa. © Joost Hoving

Knoflook zou niet tegen vorst kunnen. Dat klopt niet. Knoflook is in de praktijk een van de gemakkelijkst te kweken groenten. Zelfs uit een bloembak valt te oogsten. Veel groenten worden gezaaid, maar bij knoflook plant je de tenen. 

Schrijvers van artikelen over groenteteelt benadrukken altijd dat je vooral gecertificeerd plantgoed moet kopen. En daar zit wat in. Met een gekeurde bol knoflook weet je in elk geval dat je geen enge ziektes inkoopt. Maar als de knoflook-met-certificaat bij het dichtstbijzijnde tuincentrum toevallig is uitverkocht, is er helemaal niks mis met knoflook uit de supermarkt. 

Kies dan wel een bol met gave, stevige teentjes en niet eentje met gele of bruine vlekken. En kijk even naar de herkomst: hoe noordelijker, hoe beter geschikt voor ons klimaat. 

Werkwijze

Hoe plant je knoflook? Maak de grond goed los. Dan heb je geen gereedschap nodig, je kunt de tenen met de hand in de grond drukken. 5 centimeter diep is goed. Plant de tenen 10 centimeter uit elkaar. Als je ze vandaag plant, staan de eerste groene sprieten met Kerstmis boven de grond. Afdekken is niet nodig, tenzij we weer een ouderwetse schaatswinter krijgen. 

Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die ‘s winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten. En verder is het een kwestie van geduldig wachten, ruim een halfjaar. Want knoflook oogst je omstreeks de langste dag: 21 juni 2020.

Knoflookuniversum

Als je knoflook in de supermarkt koopt heeft hij geen naam, maar als je op het internet bestelt, bij een knoflookspecialist, gaat er een heel knoflookuniversum voor je open. Daar vind je rassen als ‘German Stiffneck’, ‘Violet de Cadours’ en ‘Morado de Pedronera’. Alleen om de namen zou je ze willen planten. 

Zelf heb ik goede ervaringen met de variëteit ‘Messidrome’, een knoflooksoort uit Frankrijk met grote witte tenen. De knoflookspecialisten onderkennen ook de smaakverschillen tussen de verschillende knoflookvariëteiten. Ik kan niet zeggen dat het me ooit is opgevallen, hoewel ik meerdere soorten heb geprobeerd. Wel proef ik dat verse knoflook zachter van smaak is dan belegen bollen.

Je kunt knoflook tot een maand of zes na de oogst (koel) bewaren. Daarna worden de tenen zacht. Als je knoflook langer wilt bewaren kan dat ook prima: je vriest de tenen eenvoudigweg in en ontdooit ze zodra je ze nodig hebt.