Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
eigen tuin eerstZevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
Het is lente en de stroom van vragen zwelt weer aan. Na jarenlang vragen van lezers te hebben ontvangen, waarbij ik de oogst geleidelijk heb zien verschuiven van mijn klassieke naar mijn virtuele brievenbus, kan ik de meeste antwoorden wel dromen. Grappig is dat veel van die vragen nog dezelfde zijn als pakweg dertig jaar geleden. De tuinmode mag dan veranderen, de vragen doen dat niet. Maar de antwoorden wel.
Neem de eeuwige worsteling met zevenblad. In de vorige eeuw zou ik misschien nog geadviseerd hebben om zevenblad met Roundup te lijf te gaan. Ik zou er wel aan toegevoegd hebben dat chemische bestrijding slecht is voor mens en milieu. Nu het verband tussen Parkinson en het gebruik van Roundup steeds duidelijker wordt, ben ik niet trots op mijn vroegere adviezen.
Maar hoe bestrijd je zevenblad dan wel? Zevenblad wortelt oppervlakkig en je kunt het dus met een spitvork uitvorken. Maar ieder stukje wortel dat je over het hoofd ziet loopt weer uit. Bovendien nestelt zevenblad zich altijd in de wortelkluiten van struiken en vaste planten. Die moet je oprooien waarna je ieder zevenbladworteltje tussen de wortels van de jasmijn en de papavers moet uitpeuteren. Ga er maar aan staan.
Brandnetels, paardenbloemen, haagwinde: onkruid kan tuineigenaren een doorn in het oog zijn. Tegelijkertijd is het vaak hartstikke nuttig. Wat moeten we ermee? Behouden of bestrijden?
Je kunt ook proberen het zevenblad te verstikken. Zonder licht kan geen plant groeien. Maak je tuin leeg, en dek hem af met karton. Hierover strooi je een laag aarde die je eerst hebt gezeefd, zodat er werkelijk geen stukje wortel van het gehate onkruid meer in zit. Het zevenblad zal stikken en het karton verteert op den duur. Ook dit is geen geweldige oplossing. ‘Maak je tuin leeg’ – dat is geen vrolijke boodschap.
Tegen de wat minder fanatieke tuinier zou ik zeggen: accepteer het zevenblad en leer ermee leven. Neem een voorbeeld aan de Amerikanen die zevenblad aanprijzen als een puike bodembedekker. Want dat is het. Er komt geen onkruid doorheen. Waarbij ik wel moet toegeven dat ze in de USA wat anders tuinieren dan hier. Ze planten daar voornamelijk struiken in hun borders waarbij ze zevenblad als bodembedekker gebruiken. Soms nemen ze de groenbladige – maar vaker nog de bontbladige vorm.
Struiken ondervinden geen hinder van zevenblad, maar ook sterke vaste planten zoals hosta’s, wolfsmelk en schoenlappersplanten groeien er met het grootste gemak doorheen. De grotere bloembollen, zoals lelies, camassia’s en narcissen ook en als het loof van de bloembollen afsterft wordt het door zevenblad gemaskeerd. Zelfs sneeuwklokjes hebben met zevenblad geen moeite. Die bloeien zo vroeg dat het zevenblad dan nog niet aan de groei is.
Kortom: verzoen je met wat je voorheen als onkruid zag. Tuinieren doe je voor je lol. Begin geen oorlog waarvan je van tevoren weet dat die toch niet te winnen valt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
eigen tuin eerst
Voor deze prachtige plant heb je wel geduld nodig, het kan wel twee jaar duren voor zaad ontkiemt
Van sommige planten raakt tuingoeroe Romke van de Kaa in vervoering. Als een hevige verliefdheid. Zo ook bij de trillium, maar voor deze plant heb je wel wat geduld nodig.
-
Vieze beestjes
Waarom je koffie nodig hebt om kakkerlakken te verjagen
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Woningnood, tóch worden er sinds kredietcrisis niet zó weinig nieuwbouwhuizen verkocht: wat is er aan de hand?
De vraag naar woningen is enorm, maar toch worden er ontzettend weinig nieuwbouwwoningen verkocht. Wat is er aan de hand?Nieuwkoop, Woerden, Waddinxveen, Kaag en Braassem, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Montfoort, Alphen aan den Rijn, Zuidplas, De Ronde Venen, Oudewater