Als je kleine kinderen hebt, is het wel zo veilig om een traphekje te nemen.
Volledig scherm
Als je kleine kinderen hebt, is het wel zo veilig om een traphekje te nemen. © Shutterstock

Zo bevestig je het traphekje op een veilige én handige manier

KlusvrouwVoordat je het traphekje monteert, is het belangrijk de draairichting te bepalen, zegt Hieke Grootendorst. Ze geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week behoedt ze je voor een veelgemaakte fout.

Doe geen concessie als de montage wat minder handig uitkomt. Meerdere keren per dag je ergeren aan een verkeerd draaiend traphekje bezorgt een grotere last. We verzinnen wel wat.

Hoogte

Monteer je een hekje onderaan de trap? Bepaal dan of je de vloer of de eerste traptrede als hoogte kiest. De scharnierende kant maak je meestal vast aan de muurkant. Zorg ervoor dat je zowel links als rechts een stevige bevestiging hebt.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Elke week op een vaste dag logeren mijn neefjes bij mij. Oma komt dan ook eten. Het bezoek geeft een aardig inkijkje in het leven van ouders en grootouders. Het kleinkind is te warm aangekleed, of juist te koud. Is er één gebeten door een insect, dan slaat oma groot alarm en tante vindt dat er niks aan de hand is. Allemaal omdat we het beste willen voor Luca (3) en Felix (4 maanden). Met zo’n nieuwe spruit ga je weer door je huis om te kijken of alles baby-proof is. Zo heb ik alle keukenkastjes vergrendeld. Thuis hebben de ouders dat niet gedaan, dus misschien ben ik wel te voorzichtig. Traphekjes heb ik niet nodig omdat alles gelijkvloers is. Maar genoeg ouders en grootouders die er wél goed aan doen er een te plaatsen.

Extra versteviging

Mocht de trap geen stevige bevestiging hebben aan beide kanten, zaag dan een dikke lat of balk op maat en schroef die aan de trap. Als je die in dezelfde kleur schildert, valt het hulpstuk amper op. Heb je trouwens al wel gecontroleerd of het traphekje een keurmerk ‘veilig’ heeft?

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Breedte

Stel nu de breedte af op de plek waar je het hekje wilt bevestigen. De ruimte tussen de laatste spijl en de muur mag niet te groot en niet te klein zijn. Boor eerst de gaten voor de scharnierende kant, daarna de sluitkant. En boor in hout altijd even voor.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Open trede

Heb je een open trap in huis? Vergeet dan niet het gat onder de onderste traptrede dicht te maken. Hier kan de kleine zo doorheen kruipen. En leer jezelf aan om het hekje elke keer te sluiten.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis
illustratie klusvrouw Hieke bij 'TRAPHEKJE' Tjitske Sluis
Volledig scherm
illustratie klusvrouw Hieke bij 'TRAPHEKJE' Tjitske Sluis © Tjitske Sluis
illustratie klusvrouw Hieke bij 'TRAPHEKJE' Tjitske Sluis
Volledig scherm
illustratie klusvrouw Hieke bij 'TRAPHEKJE' Tjitske Sluis © Tjitske Sluis