Volledig scherm
© Shutterstock

Zo geef je de muren een opknapbeurt met behang

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week is dat een dankbare klus, die veel doet voor je muren, maar ook flink kan irriteren: glasvezelbehangen. 

Afgelopen zomer was het bloedheet en stond ik gehuld in een shirt met lange mouwen, handschoenen en een mondkapje in een woonkamer. Moest ik iets saneren? Werkte ik met een gevaarlijk goedje? Nee, ik had een leuke, maar irritante klus: glasvezelbehangen.  

De vezels uit het behang kunnen behoorlijk irriteren. Vooral je huid en soms ook je ogen en luchtwegen. Aangezien deze rollen behang maar liefst een meter breed waren, ontkwam ik er niet aan om meer dan alleen mijn handen te gebruiken. Zeker in lastige hoeken ben ik altijd blij dat ik heel lange armen heb. De eerste keer nam ik het niet zo nauw met de bescherming, ik kon me niet voorstellen dat het spul echt zo irritant kon zijn. Gelukkig was het resultaat mooi.

Voordeel

Glasvezelbehang is zeer geschikt als muren niet zo mooi zijn. Scheuren, kleine gaatjes en andere oneffenheden? Daar zie je straks niets meer van. Het behang is gemaakt van verweven en geperste glasvezels in plaats van papier. Heel stevig en duurzaam. Daarom zie je het zo vaak in openbare ruimten.

Patroon

Kies een patroon uit: visgraat, ruit, er is van alles verkrijgbaar. Omdat de rollen breed zijn, heb je er vaak maar een paar nodig. Verwijder eventueel oud behang en strijk de muur voor als deze een zuigende of poederende ondergrond heeft. Haal de elektriciteit eraf en schroef alle afdekplaatjes los.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Streep

Hoe bepaal je waar je begint? Het is belangrijk dat je slim uitkomt in hoeken en bij ramen of deuren, zodat je er geen strookje van een centimeter bij hoeft te plakken. Ik zet om de meter een potloodstreepje en kijk dan hoe ik uitkom. Kies op basis daarvan de plek waar je begint.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lijmen

Knip de banen van tevoren op maat, zo’n 15 centimeter langer dan de hoogte van de muur. Teken een loodlijn en plak daar de eerste baan. Smeer per baan de muur in met glasvezellijm; die is ontzettend dik en heeft een grote kleefkracht. Smeer lijmstroken van iets meer dan een meter.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Snijden

Gebruik een scherp mes om de randen te snijden. Het behang is zo sterk dat je er anders niet doorheen komt. Dan laten drogen, eventueel naden kitten en overschilderen. O ja, bijna vergeten te noemen: vergeet je bedekkende kleding, handschoenen en mondkapje niet!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Wil je weten hoe je printbehang netjes op de muur aanbrengt? Kijk dan onderstaande video met Hieke Grootendorst.