Zilvervisjes kom je in huis overal tegen.
Volledig scherm
Zilvervisjes kom je in huis overal tegen. © Pixabay

Zo kom je van zilvervisjes in huis af

Zilvervisjes zijn beestjes van maar 1 centimeter die op verschillende plekken in huis tevoorschijn komen. Het zijn kleine platte insecten die zilveren schubben hebben en grote ‘antennes’. Ze houden vooral van nieuwbouwwoningen. Eigen Huis & Tuin zocht uit hoe je van ze af komt.

Zilvervisjes houden van warme en vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in de wc, badkamer of keuken. Je ziet ze vooral in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt. De lievelingsmaaltijd van een zilvervisje bestaat uit schimmels en voedselresten. Niet zo gek ook dat ze vaak in de badkamer of keuken voorkomen. 

Waarom wil je er vanaf?

Zilvervisjes zijn volgens de ongediertebestrijding helemaal niet zo schadelijk. Alleen als ze in groten getale aanwezig zijn, kunnen ze schade aanrichten. Bovendien is het dan een teken dat er misschien wel te veel vocht in het huis zit, wat ook andere problemen kan veroorzaken zoals schimmel. Verder moet je uitkijken dat ze niet in het voedsel terechtkomen. Er is een kleine mogelijkheid dat je allergisch bent voor de kleine beestjes.

Er zijn verschillende sprays verkrijgbaar die jouw huis vrij van zilvervisjes zouden moeten maken. Dit kan goed werken maar ongedierte-expert Richard Piké geeft wel aan dat er een verschil is tussen de sprays en de behandeling vanuit een ongediertebestrijder. ,,De sprays werken vaak op het moment goed maar na een tijdje neutraliseert het product. Omdat zilvervisjes zich goed kunnen verstoppen kan het dus zo zijn dat je veel zilvervisjes niet bereikt met de spray.”

Een ongediertebestrijder maakt gebruik van producten die acht tot tien weken werken. Zodra de visjes dus uit hun schuilplaats komen, krijgen zij alsnog het gif binnen. Deze manier is dus meestal sneller en efficiënter.   

Heb je schade aan je behang, boeken of kranten? Dan heb je last van papiervisjes. Deze visjes lijken heel erg op zilvervisjes, maar houden juist van een droge omgeving en zijn lichter van kleur.

Een aantal tips om zilvervisjes het huis uit te jagen:

Luchtvochtigheidsmeter

Koop voor een paar euro een hygrometer om de luchtvochtigheid te checken. Als je ze op meerdere plekken ophangt, kom je erachter waar het vochtprobleem zit en kun je er iets aan doen.

Ventileren

Ga de vochtige omgeving tegen door goed te ventileren op de plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Zet bijvoorbeeld ramen tegen elkaar open of de deur, zo kan de ruimte goed luchten.

Temperatuur

Zorg dat de temperatuur niet hoger wordt dan 22 graden. Het scheelt jou niet alleen stookkosten, maar zilvervisjes houden van een temperatuur boven de 21 graden.

Vochtige kleding

Zorg dat je vochtige kleding en spullen eerst goed laat drogen voordat je het opbergt. Zo voorkom je dat er zilvervisjes in je kledingkast gaan zitten tussen je vochtige, schone was.

Kit naden en kieren

Tijd om de kit erbij te pakken en alle naden en kieren van je huis goed dicht te kitten. Dit is goed om te doen voor de winter er aan komt, op deze manier zorg je ervoor dat de zilvervisjes zich minder makkelijk verspreiden door je huis.

Berg je eten op

De kleine insectjes zijn dol op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zijn al genoeg om de beestjes naar je keuken te lokken. Zorg er voor dat je alle verpakkingen goed en afgesloten opbergt.

Bescherm je behang

Laat de naden van je behang naadloos op elkaar aansluiten. Wanneer alles netjes is afgeplakt kunnen de zilvervisjes hier minder gemakkelijk tussendoor kruipen.