Volledig scherm
marja middeldorp © ADN Beeldredactie

Zo krijg je een rode wijnvlek uit het tapijt

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week: een rode wijnvlek uit je tapijt halen.

,,Niet in paniek raken”, zegt Marja Middeldorp. ,,Vaak als er met rode wijn wordt geknoeid, gaat iedereen door elkaar heen hollen. Er wordt zout gehaald, witte wijn wordt erbij gehaald, en er wordt flink gewreven. Het is een grote bende en iedereen denkt het beter te weten. Blijf rustig en volg de volgende tips. Het komt allemaal goed.”

Benodigdheden:

- Volle melk of koffiemelk
- Keukenpapier of een doek

Wat moet je doen?

Marja: ,,Dit werkt eigenlijk bij alle textielsoorten. Giet een beetje volle melk op je vlek en laat het er heel even intrekken. Halfvolle melk is wateriger en daar zit minder vet in, dus dat werkt niet.. Met het keukenpapier of je doek dep je de melk weer op. Niet wrijven dus! De melk zuigt als het ware de wijn uit je tapijt. Herhaal dit nog eens en uiteindelijk zal je vlek verdwenen zijn. Makkelijk toch?”

Rode wijn in kleding

,,Dit trucje werkt ook voor als je rode wijn in kleding hebt zitten. Doe wat melk op de vlek, laat het intrekken, desnoods een nachtje en daarna was je het kledingstuk gewoon zoals je altijd doet.”

Zo voorkom je wijnvlekken!

Marja: ,,Heb je nou een feestje en wil je voorkomen dat mensen op je mooie tapijt knoeien? Ik leg er zelf vaak van die goedkope tapijttegels neer! Ideaal, en na afloop haal je die tegels gewoon weer weg.”

  1. Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op

    Stikstof­pro­bleem gijzelt woningbouw: huizente­kort loopt verder op

    Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.