De hal krijgt niet bij iedereen evenveel aandacht, maar Hieke Grootendorst wil hem graag opknappen.
Volledig scherm
De hal krijgt niet bij iedereen evenveel aandacht, maar Hieke Grootendorst wil hem graag opknappen. © Shutterstock

Zo maak je de hal kinderproof en vrij van butsen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze een plek opknappen die soms iets te weinig aandacht krijgt: de hal.

Zielsveel houd ik van mijn neefjes. Minder leuk zijn al die butsen in mijn halmuren. Grrrrr. En dan te bedenken dat het bij mij nog moet meevallen, aangezien ze ‘slechts’ een dag in de week bij mij zijn. 

Ik begrijp het natuurlijk wel. Hoe leuk is het wel niet om met de stofzuiger te spelen? Of met de wandelstok van oma, als zij ook op visite is? En met de schommelolifant is het ook altijd een dolle boel. Dan is je huis ineens een porseleinkast. Ik vind echt niet alles goed, maar ik ben ook niet zo’n tante die overal achteraan loopt en roept dat iets niet mag. Vrijheid, blijheid denk ik dan. Dus zal ik mijn hal nog opknappen of niet? Of zal ik iets verzinnen wat kindproof is? Even een aantal opties op een rij zetten maar.

Egaliseren

Een tijdelijke oplossing is de wand egaliseren. Diepe gaten moet je eerst dichten met muurvuller. Oneffenheden van maximaal een paar millimeter kun je dichtsmeren met kant-en-klare stucpasta. Gebruik een zogeheten wandrij om dit mooi aan te brengen. Na droging schuren voor een glad en strak resultaat.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Schrobvast

Nu de muur weer egaal is, kun je opnieuw schilderen. Hoe donkerder de kleur die je kiest, hoe meer butsen en oneffenheden opvallen. Kies dus een lichte kleur. Als je dan meteen kiest voor schrobvaste verf verwijder je nieuwe vlekken voortaan gewoon met een vochtig doekje.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lambrisering

Een alternatief is een houten lambrisering aanbrengen die tegen een stootje kan. Weer terug uit de jaren 70! Plak er een designbehangetje boven en je bent weer helemaal bij de tijd.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Pakketten

Je kunt allerlei soorten uitstralingen creëren, van landelijk tot klassiek. Ben je niet zo creatief? Er zijn lambriseringspakketten verkrijgbaar. Je kunt ook zelf aan de slag gaan; doe online inspiratie op met houten platen, planken en profielen. Kies wel voor planken met een groef, want hout werkt en gaat kieren.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Afwerking

De lambrisering bevestig je direct op de muur of op een regelwerk. Dat laatste is beter te demonteren. Naast je keuze voor het type hout doet de afwerking ook veel. Zo oogt hoogglans schilderwerk klassiek. Steigerhout behoeft weinig afwerking. Wel splintervrij schuren!

Wil je een printbehang op de muur? Hieke Grootendorst doet voor hoe dat moet: