Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

Zo maak je de oven en magnetron schoon

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week deel vijf: de oven en magnetron schoonmaken.

,,Tijd om de oven en de magnetron schoon te maken”, zegt Marja Middeldorp. ,,Er zijn eigenlijk drie types. De ouderwetse oven, die bij veel mensen onder het gasfornuis zit. De combimagnetron en de gewone magnetron om simpel even snel afgedekte dingen in op te warmen. Dit maakt uit voor de manier waarop je het gaat schoonmaken.”

Benodigheden:

- Ovenschaal met kokend water (2/3 gevuld), voor als je de oven of combimagnetron schoonmaakt
- Kleinere ovenschaal met ammonia (1/3 gevuld) voor als je de oven of combimagnetron schoonmaakt
- Keukenpapier/keukensponsje
- Schaaltje met een in stukken gesneden citroen (als je de magnetron schoonmaakt)

Wat moet je doen? (Oven en combimagnetron)

Volledig scherm
De oven schoonmaken? Een simpel klusje. © Shutterstock

Marja over de oven: ,,Eerst maak je de oven leeg. Alle platen kunnen in principe gewoon in de vaatwasser. Het rooster in het midden laat je zitten. Dan verwarm je de oven voor op de hoogste stand. Als de oven op temperatuur is, zet je onderin de schaal met kokend water. Let op! Handschoentjes aan, want het is heet! Op het rooster midden in de oven zet je de kleinere schaal met ammonia. Doe de oven dicht en zet ‘m uit. Ga even lekker boodschappen doen of zo. Geef het maar de tijd.”

,,Ondertussen is die oven flink gaan zweten. Hij heeft het benauwd gekregen van die ammonia, dat ben ik met ‘m eens! Dus doe de oven maar weer open als het water verdampt is, dan kun je het losgekomen vet zo wegvegen met het keukenpapier. Daarna kun je de oven, als je dat prettig vindt, nog even natrekken met een natte lap of een sponsje. Laat die borrelhapjes maar komen!”

Marja over de combimagnetron: ,,In principe geldt hier hetzelfde als voor de oven, alleen zet je de schalen in de combimagnetron en daarna zet je ‘m een paar minuten aan op de magnetronstand.”

Magnetron

Marja over de magnetron: ,,De magnetron is het vriendelijkst. Want die gebruik je in principe alleen maar om afgedekte dingen in op te warmen. Dat is ander soort vuil, daar spettert het vet niet in de rondte. Zet een rond schaaltje met kokend water en de in stukken gesneden citroen in het midden van de magnetron. Zet ‘m 10 minuten op vol vermogen aan. Daarna kun je de magnetron zo schoon vegen.”

Belangrijk: ,,Gebruik nóóit schuurmiddel. Daar gaat je oven minder door werken. Het beschermlaagje wordt door het schuurmiddel aangetast. Denk je weleens: is die oven nou nog niet voorverwarmd? Nou, dat komt waarschijnlijk door al dat schuurmiddel. En wacht vooral niet te lang met dit klusje. Het hoort bij het onderhoud. Dan hoef je ook niet al het vuil eruit te bikken.”

Waarom werkt het?

,,Door het kokende water gaat het stomen en de stoom vermengt zich met de ammonia en de citroen. Dat ontvet. Super handig en het kost bijna geen moeite.”