Deze schoonheidssalon in Rome kon weer open na de werkplek te hebben afgeschermd met plexiglas.
Volledig scherm
Deze schoonheidssalon in Rome kon weer open na de werkplek te hebben afgeschermd met plexiglas. © Getty Images

Zo maak je je bedrijf coronaproof met plexiglas

KlustipsHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: werken met plexiglas.

Langzaamaan komen er weer wat klussen binnen. Vooral kleine ondernemers uit mijn klantenkring willen hun salon, praktijk of kantoor geschikt maken voor de anderhalvemetersamenleving. Bewegwijzering aanbrengen lukt de meesten zelf wel. Maar een plaat van plexiglas ophangen vinden ze spannender. Dat is terecht, want plexiglas kan breken, krassen en barsten. Het is sowieso spannend om je bedrijf weer op te starten. Doe je alles wel volgens de regels? Hoe is het voor jouw klanten? Hoe ontsmet je de boel? Ik zie de meest creatieve persoonlijke beschermingsmiddelen voorbijkomen. De oplossing met plexiglas is een professionele. Aan de slag maar, we zijn samen al zo'n eind gekomen.

3 mm gegoten

Het is je gelukt om in het bezit te komen van een plexiglas plaat. Hopelijk is deze al op de juiste maat gemaakt. Anders is het geen ramp, dan moeten we nog even zagen. Gebruik bij voorkeur 3 millimeter gegoten plexiglas, dat is minder breekbaar en beter te bewerken dan geëxtrudeerd plexiglas.

Schilderstape

Om gegoten plexiglas te bewerken gebruik je een cirkelzaag of een decoupeerzaag. Plak aan beide zijden van de plaat breed schilderstape over de zaaglijn. Zo kan de machine geen krasjes maken. Snijd de zaaglijn eventueel in met een breekmes. Gebruik een fijnvertand zaagblad.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Zachtjes zagen

Ondersteun de plaat dicht bij de zaaglijn. Laat de zaag bij het inzagen al draaien. Zaag zachtjes en langzaam. Geen kracht zetten: de zaag doet het werk. Schuur de zaagsneden, eerst grof en steeds fijner. Maak geen krasjes op de plaat. Van polijsten wordt de matte rand weer helder.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Boren

Om de plaat op te hangen boor je twee gaten van 8 millimeter. Wil je niet boren? Er zijn ophangsystemen te koop. Als je wel boort: begin met een klein metaalboortje en ga stapsgewijs groter. Niet te dicht langs de rand. Leg een houten plaat onder je werk waarin de boor kan uitlopen. En draag een veiligheidsbril.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Buigen

Haal tot slot de beschermfolie eraf. Misschien wil je het scherm lichtjes buigen. Dat kan. Als het materiaal warm wordt, kun je het voorzichtig een beetje buigen. Gebruik hiervoor een verfbrander en buig langs een lat. Zo, klaar voor de anderhalvemetermaatschappij!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Wil je meer handige tips van Hieke Grootendorst of andere experts? Bekijk de video’s hieronder.