Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
hip huisSinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa.
De stad van de toekomst is groen: planten houden vocht vast en brengen koelte. Tijd om tegels uit de stoep te lichten en een geveltuin voor te bereiden die er het hele jaar goed uitziet.
Aan het kleine, smalle domein van pissende honden, zwalkende toeristen en zwerfkatten valt voor de tuin- en landschapsarchitect weinig eer te behalen. Toch is het ontroerend om te zien hoe de stadsbewoner met de rug tegen de muur van het kleinste open plekje toch steeds weer iets moois weet te maken. Het is tuinieren met een handicap, en daarom extra bewonderenswaardig.
Hoe ga je om met de drie ‘vijanden’: kat, hond en benevelde toerist? Het antwoord daarop is allang gevonden: de lucht in. De houtige stengel van een klimplant kan een straal urine wel verdragen en daardoor veranderen veel binnensteden zo langzamerhand in een monocultuur van blauweregen, een enkele keer afgewisseld met een klimroos. Een feest in mei, maar daarna is er niet veel meer aan. Terwijl er toch wel iets meer klimt dan alleen de blauweregen: klimop, klimhortensia, boomwurger, clematis, bruidssluier, kamperfoelie, wilde wingerd - allemaal klimmen ze als de beste.
Deze serie komt tot stand in samenwerking met de VT Wonen & Design Beurs, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media. Je kunt je inschrijven voor de digitale beurs voor meer wooninspiratie.
Stokrozen
Niet iedereen kiest voor de klimplant. Een heel andere strategie is om alle planten in bakken en potten te zetten. Grote potten, zodat de pot wel door honden geraakt kan worden, maar de plant zelf buiten de straal blijft. Dat biedt eindeloos veel mogelijkheden, want bijna iedere plant, van vlijtig liesje tot perenboom, kun je in een pot huisvesten, zolang je maar water en mest geeft. Arbeidsintensief, dat wel, en niet erg bestendig tegen vandalisme. We raken toch wel lelijk op drift als je je tuintje met een camera moet beveiligen.
Die arbeid kun je overigens automatiseren. Wie technisch is, kan zijn hele gevel met planten bekleden en leidingen voor water en mest slim achter de begroeiing laten verdwijnen. Spectaculair en prijzig. Maar met een hangende tuin kun je ook voor de dag komen.
Het tegenovergestelde is de geveltuin vanuit de losse pols: je strooit allerlei zaden uit tussen de straatstenen of stoeptegels en ziet wel wat ervan komt. En wat komt ervan? Stokrozen, stokrozen en nog meer stokrozen. De stokroos is een van de weinige planten die het tussen de straatstenen beter doet dan in de goed bemeste tuin.
Wintergroen
Zoals zoveel tuinen stort de geveltuin aan het einde van de herfst in. De geveltuin is een zomertuin. Dat kan anders. Waarom niet gebruikmaken van het microklimaat van de stad en experimenteren met een groenblijvende magnolia of mimosa? Met palmen en cactussen? Waarom geen sierappel met een daarop groeiende mistletoe naast de voordeur? Kom op, geveltuinier, laat de fantasie eens werken. Mogelijkheden genoeg.
In potten en bakken kun je stinkend nieskruid planten, een plant met een diep ingesneden, grachtengroen blad en groene bloemen in de winter. Stinken doen alleen de wortels. Als onderbeplanting zou je Cyclamen coum kunnen kiezen, een winterharde tuincyclaam met kleine bloempjes in roze of wit. Tegen de muur plant je een vrolijke klimop, niet zo’n saaie groene, maar een bontbladige zoals Goldheart, waarbij het groene blad wordt opgevrolijkt door een goudgele vlek in het midden. En kom me niet aan met het oude fabeltje dat klimop slecht zou zijn voor het metselwerk. Als een muur goed gevoegd is, heeft klimop er geen vat op. Klimop isoleert de muur, bespaart stookkosten en vangt fijnstof en CO2. Bont blad is niet ieders smaak, maar op een druilerige winterdag is het een uitkomst. Wie dan yucca Golden Sword naast zijn voordeur heeft staan, ziet bij thuiskomst de zon schijnen.
Bekijk hier onze woonvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Seniorenwoningen vinden lijkt onmogelijke opgave: Egbert en Nel bouwen ze daarom zélf
Een woning vinden is momenteel sowieso al een hele klus. Maar een seniorenwoning vinden lijkt helemaal een onmogelijke opgave. Egbert en Nel Elsgeest besloten daarom vorig jaar om dan maar hun eigen seniorenwoning te laten bouwen. Inmiddels is dat proces aardig onderweg. -
1
Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper. -
Huizenprijzen met ruim 6 procent gedaald in 2022: ‘Dit markeert een omslagpunt’
De huizenprijzen zijn in 2022 met 6,4 procent gedaald naar gemiddeld 407.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die ziet dat kopers meer keuze en kansen krijgen. ,,De markt komt in wat rustiger vaarwater.” -
PREMIUM
Deze gemeente reageert woedend omdat bewoners zonnepanelen op dak leggen, dit is waarom
Geschrokken van de astronomische energierekeningen laten steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak leggen. Zo ook in Baarn, waar bewoners van de Roos van Dekemahof er de handen voor ineen sloegen. De gemeente reageerde echter furieus. Wat is er aan de hand? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’