Huurders moeten de bemiddelingskosten vaak betalen voor ze de sleutels van de huurwoning krijgen.
Volledig scherm
Huurders moeten de bemiddelingskosten vaak betalen voor ze de sleutels van de huurwoning krijgen. © Shutterstock

Zo zit het met de bemiddelingskosten die makelaars vaak (onterecht) rekenen aan huurder

Heb jij bemiddelingskosten betaald voor je huurwoning? Dan zit de kans er dik in dat je dit onterecht hebt gedaan. Makelaars mogen namelijk niet van twee walletjes eten: ze mogen niet kosten in rekening brengen aan de verhuurder én huurder. Maar toch gebeurt dit nog steeds op grote schaal.

Makelaars die werken voor de verhuurder mogen niet ook nog bemiddelingskosten rekenen aan de huurder. Treedt een website of makelaar op als bemiddelaar, dan hoeft de woningzoekende volgens de wet geen kosten te betalen. Alleen als je een makelaar specifiek de opdracht geeft om een bepaalde woning voor je te vinden, moet je bemiddelingskosten betalen.

Toch zijn er makelaars die deze regels aan hun laars lappen. „Helaas is dit probleem er nog steeds”, weet Saskia Bierling, woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ,,Er blijken nog altijd makelaars te zijn die zich niet aan de wet houden. Dat is teleurstellend, want de regels zijn al sinds 2016 bekend.”

Marktsituatie

Quote

Het is teleurstel­lend, want de regels zijn al sinds 2016 bekend

Saskia Bierling, woordvoerder ACM

Volgens Bierling komt het vooral door de marktsituatie dat makelaars zich niet aan de regels houden. ,,Het is op dit moment ontzettend moeilijk om aan een huurwoning te komen. Woningzoekenden zijn vaak bereid de kosten te betalen, omdat ze dan in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben.”

De Autoriteit Consument & Markt houdt bedrijven die het nog steeds niet goed doen in de gaten. ,,Makelaars die na een waarschuwing hardnekkig doorgaan met het rekenen van bemiddelingskosten, kunnen we een dwangsom opleggen. Als ze dan nog niet luisteren, kunnen we een boete tot maximaal 900.000 euro opleggen.” Vorig jaar hebben enkele makelaars al zo’n dwangsom ontvangen.

Dagvaarding

Maar wat als je zelf bemiddelingskosten hebt betaald en je het vermoeden hebt dat dit onterecht is geweest? Dan kan je onder meer terecht bij de Procedeerwinkel. Dit juridische bedrijf kan een brief en dagvaarding naar de makelaar sturen waarin wordt geëist dat het geld direct wordt terugbetaald. Het geld moet dan wel in de afgelopen vijf jaar aan de makelaar zijn betaald.

Quote

Wij hebben maande­lijks gemiddeld vijftien van deze zaken

Justus Darley, Procedeerwinkel

De Procedeerwinkel werkt volgens een zogenoemd no cure, no pay-model. Hiermee wordt bedoeld dat de dienst gratis is als de makelaar uiteindelijk niet betaalt. Doet de makelaar dat wel, ontvangt de Procedeerwinkel 30 procent van de terugbetaalde bemiddelingskosten. De overige 70 procent gaat terug naar de klant.

Justus Darley is juridisch adviseur bij de Procedeerwinkel en ook hij ziet dat makelaars zich nog altijd niet aan de regels houden.  „Wij hebben maandelijks gemiddeld vijftien van deze zaken. We controleren vooraf of een zaak kans van slagen heeft, want als we verliezen hebben wij daar kosten aan.”

Lagere bedragen

Volgens Darley is er de afgelopen jaren wel wat veranderd. ,,Vier jaar geleden zagen we dat makelaars vaak een maand huur aan bemiddelingskosten rekenden. Dat kon oplopen tot wel 1800 euro. Nu rekenen ze vaak 250 tot 400 euro en geven ze het een andere naam.”

Makelaars noemen het volgens Darley nu geen ‘bemiddelingskosten’ meer, maar geven de kosten een andere naam, zoals ‘administratiekosten’, ‘courtagekosten’ of ‘contractkosten’. Ook maken ze meestal niet vooraf bekend dat de huurder kosten moet betalen. Dat ontdekt diegene pas bij het ondertekenen van het contract.

,,Wij hebben vaker klanten gehad die onder druk werden gezet. Als zij de bemiddelingskosten niet zouden betalen, zouden ze de woning niet krijgen. Wij raden aan de makelaar eerst te laten weten dat je in protest bent met de kosten, maar het geld toch overmaakt omdat je de woning graag wilt. Vervolgens kun je de kosten dan terugvorderen”, aldus Darley.

Ga je zelf verhuizen? Bekijk dan onderstaande video's met tips en inspiratie over wonen.