Zoveel stijgen de vergunningskosten voor verbouwingen aan huis per gemeente
Verbouwingen aan huis zijn dit jaar in sommige gemeenten honderden euro's duurder. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges met meer dan 10 procent en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50 procent omhoog, blijkt uit jaarlijks onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis heeft laten doen.
Ook in Brabant is er in sommige gemeenten sprake van een stijging, terwijl de prijs in andere gemeenten gelijk blijft. Zo ga je in de gemeente Eindhoven 11 euro meer betalen en in Best 6 euro. In Helmond blijven de kosten gelijk, net als in Asten en in Valkenswaard.
De verschillen in prijsveranderingen zijn groot. In heel Nederland ging de prijs gemiddeld met slechts 3 procent omhoog, maar er zijn uitschieters. De gemeente Renkum heeft een verhoging van 65 procent doorgevoerd. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar 450 euro, 177 euro meer dan vorig jaar.
,,De leges zijn nu kostendekkend”, reageert een woordvoerder van de gemeente Renkum. ,,Voorheen werd dat nog betaald uit de opbrengst van onder meer de onroerendezaakbelasting, waardoor feitelijk alle bewoners meebetaalden aan één verbouwing. De gemeenteraad heeft gevraagd dat te veranderen. In plaats van de belastingbetaler, komt het geld nu direct van degene die de verbouwing uitvoert.”
Gemeenten mogen geen geld verdienen aan leges
Leges zijn de bedragen die overheden rekenen voor de diensten die ze verlenen. Ze mogen daar geen geld aan verdienen, dus in principe moeten leges de kosten dekken die door ambtenaren (vooral loon) worden gemaakt. ,,Een gemeente mag echter wel schuiven in de hoogte van de bedragen die worden gerekend en zelfs de opbrengsten verdelen onder de verschillende diensten”, zegt woordvoerder Esther Verhoeff namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Oftewel: als je een paspoort aanvraagt of gaat trouwen, wordt daar geld voor gerekend, of als horecaondernemers een festivalvergunning aanvragen. Al die diensten bij elkaar mogen kostendekkend zijn en gemeenten mogen zelf bepalen wie ze het meeste laten betalen: de aanvrager van een vergunning voor een dakkapel of de aanvrager van de plaatsing van een windmolen. Verhoeff: ,,Windmolens en andere grote projecten kosten de gemeente veel tijd, dus die zijn ook veel duurder. Het is logisch dat die leges ook het meeste geld kosten. In sommige gemeenten komen relatief meer windmolens te staan, of kantoorgebouwen. Omdat er jaarlijks zoveel verandert en omdat gemeenten te maken hebben met unieke projecten, is het ook logisch dat er verschillen ontstaan.”
Huiseigenaren verbouwen meer
Uit cijfers van aannemers en bouwmarkten blijkt duidelijk dat Nederlanders sinds de coronacrisis meer aan hun huis vertimmeren dan vóór 2020. Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen, stelt ook Vereniging Eigen Huis. Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Voor de behandeling berekent de gemeente leges. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij.
Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen
In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5 procent en in 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar helemaal niet. De legeskosten daalden in veertien gemeenten, het meest in Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude met meer dan 30 procent. In deze gemeenten kost een kleine bouwvergunning dit jaar ruim 100 euro minder dan in 2020, zo becijferde IGG Bouweconomie in opdracht van Eigen Huis.
Als het aan de vereniging voor woningeigenaren ligt, komt er landelijk meer lijn in de hoogte van de leges. ,,Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen", vindt Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis in een persbericht. ,,Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zicht op Evoluon blijft met torens van 90 en 45 meter: Eindhoven staat hoogbouw toe bij ‘vliegende schotel’
EINDHOVEN - Het Evoluon mag gezelschap krijgen van twee torens, aan weerszijden van het park. Het gaat om een toren van 90 meter hoogte aan de Tilburgseweg en eentje van 45 meter aan de kant van de Beukenlaan(de Ring). Maar de kenmerkende ‘vliegende schotel’ moet wel goed zichtbaar blijven.Eindhoven -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Terras en tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger? 'Begin met lage druk’
Lente. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van je terras. De hogedrukreiniger is snel en effectief, maar hoe doe je dat? En wat kun je wel en niet schoonmaken met de hogedrukspuit? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM1
Laila (32) weet álles over de populaire ‘Japandi’-woontrend: ‘We lopen in Nederland een beetje achter’
Het is volgens de woonbladen dé trend van 2023: Japandi. Maar wat is het eigenlijk? En hoe richt je je huis zelf zo in? De Utrechtse Laila Rietbergen is verliefd op de interieurstijl, schreef er een boek over en heeft honderdduizenden volgers over de hele wereld. ,,Het is voor mij meer dan een interieur, meer een levensstijl.”Utrecht
-
PREMIUMeigen tuin eerst
De lievelingsplant van voormalig koningin Juliana is geurige plant om mee te pronken
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Energierekening
Corine (61): ‘We hebben nagedacht over warmtepomp, maar daar ben ik nog niet zo’n fan van’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Corine Nijhof (61) uit Casteren (Noord-Brabant).