de vijf geselecteerde spelers van FC Eindhoven, Vanaf links: Jordany Martinus, Dennis van den Eijnden, Manuel Kuijk, Mouhcine Zerouali en Jamal El Ghannouti.
Volledig scherm
de vijf geselecteerde spelers van FC Eindhoven, Vanaf links: Jordany Martinus, Dennis van den Eijnden, Manuel Kuijk, Mouhcine Zerouali en Jamal El Ghannouti. © KNVB

FC Eindhoven weer hofleverancier Oranje in WK-kwalificatiestrijd zaalvoetbal

Met maar liefst vijf spelers is FC Eindhoven de komende week (23 t/m 26 oktober) vertegenwoordigd in de FIFA World Cup 2020 Main Round. De kwalificatiestrijd voor het WK dat volgend jaar van 12 september tot en met 4 oktober wordt gespeeld in Litouwen.

Dennis van den Eijnden, Jamal El Ghannouti, Jordany Martinus, Mouhcine Zerouali en doelman Manuel Kuijk zijn door bondscoach Max Tjaden opgeroepen om in Piatra Neamt (Roemenië) de komende week kwalificatie af te dwingen. Van FCK De Hommel uit Den Bosch is Mohamed Bouraarassi erbij.

Nederland (nummer 36 van de wereldranglijst) treft in Oost-Europa als tegenstanders het waarschijnlijk te sterke Kazachstan (7), Albanië (63) en gastland Roemenië (20). Het eerste duel tegen het thuisspelende Roemenië zou woensdag wel eens het sleutelduel kunnen worden omdat de eerste twee ploegen zich plaatsen voor de Elite Round (januari volgend jaar).

Bondscoach Tjaden is optimistisch. ,,Wij hebben een sterk collectief, met specifieke individuele kwaliteiten. Een team dat al langer bij elkaar is en goed op elkaar is ingespeeld. En mocht het er onverhoopt tegen Roemenië niet in zitten, dan moeten we Kazachstan in de tweede groepswedstrijd zien pootje te lichten.”

Opvallend is dat uitgerekend van de Eindhovenaren er eind afgelopen seizoen niemand voor de selectietrainingen en enkele selectiewedstrijden kwam in verband met het drukke programma van FCE.

WK-kwalificatie

In totaal nemen 32 Europese ploegen deel aan de WK-kwalificatie. Hiervan gaan zestien teams (de groepswinnaars en runners-up) door naar de Eliteronde, die uit vier groepen van vier ploegen bestaat. De vier groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK in Litouwen, terwijl de (vier) nummers 2 onderling via play-offs uitmaken, welke twee ploegen een ticket naar het WK kunnen boeken. Kortom nog een lange weg te gaan voor Oranje.