Volledig scherm
Arno Kamminga. © anp

Arno Kamminga: van reddingszwemmer tot echte WK-zwemmer

AMSTERDAM - Zwemmer Arno Kamminga was vrijdagavond met stomheid geslagen. En zijn coaches en het publiek ook. De 21-jarige schoolslagspecialist uit Katwijk aan Zee verpulverde het Nederlands record op de 200 meter schoolslag. Als bonus zwom hij ook nog de debutantenlimiet voor de WK zwemmen langebaan in Boedapest komende zomer.

"Dit is echt bizar. Tot augustus loop ik met een grote glimlach op mijn gezicht rond", stamelde Kamminga na afloop, terwijl hij vele felicitaties in ontvangst nam.

De eerstejaars zwemmer van het Nationaal Trainingscentrum Amsterdam klokte in het Sloterparkbad een tijd van 2.10,98 minuten op de 200 school. Het nationaal record van Lennart Stekelenburg stond al 5,5 jaar op 2.11,35. Tot vrijdag had Kamminga nooit harder gezwommen dan 2.15,39. "De afgelopen weken heb ik onder trainer Mark Faber flinke stappen gezet. Hij heeft bij mij de puntjes op de i gezet. Maar deze tijd is echt niet normaal!"

Inhoud
Kamminga begon op jonge leeftijd met reddingszwemmen in zijn geboorteplaats Katwijk aan Zee en stapte later over naar het wedstrijdzwemmen. "Pas in 2012 ben ik echt serieus gaan trainen en twee jaar geleden ben ik begonnen bij het Regionaal Trainingscentrum in Amsterdam. Mijn coaches zagen altijd al een goede 200 schoolslagzwemmer in mij, maar ik had lange tijd niet de basis om het 200 meter vol te houden. Doordat ik nu veel meer train, heb ik die inhoud nu wel. Vandaag viel alles op zijn plek. Echt bizar."

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
811 stemmen