Volledig scherm
Zwemcoaches Martin Truijens, Patrick Pearson, Frank Bosma en race-analist Sander Schreven (vlnr). © ANP

Roald van der Vliet: 'Met de juiste begeleiding kan zwemcoach Pearson topcoach worden'

EINDHOVEN - Leden van de begeleidingsstaf van de olympische zwemploeg voelen zich gekrenkt door conclusies van de Evaluatiecommissie Rio. Hun eerste ongeloof over de conclusies in het veelbesproken zwemrapport is de afgelopen dagen omgeslagen in woede.

De coaches, fysiotherapeuten en race-analisten van de olympische zwemploeg voelen zich gekrenkt. Na jarenlange trouwe dienst voor de KNZB worden ze in het rapport van de Evaluatiecommissie Rio weggezet als incompetent. 'De stafleden in Rio waren niet capabel om voor een begeleiding te zorgen van olympisch niveau. Zij lieten eigen issues de boventoon voeren in plaats van zich in dienst te stellen van de sporters en de te leveren prestaties', stelt de commissie die onderzoek deed naar het zwemdebacle in Rio.

Kritiek
De kritiek van de commissieleden (onder anderen de oud-topsporters Marc Delissen en Maarten van der Weijden en KNZB-directeur Jan Kossen) op de begeleidingsstaf is opmerkelijk. Immers: veruit de meeste stafleden hebben de zwemploeg al op meerdere Olympische Spelen, EK's en WK's bijgestaan. De grootste verandering die de afgelopen jaren in de staf heeft plaatsgevonden is de aanstelling van technisch directeur Joop Alberda geweest. Hij volgde in december 2013 Jacco Verhaeren op.

Discutabele beslissingen
Het functioneren van Alberda komt in de conclusies van de commissie echter niet aan bod terwijl hij in het olympisch seizoen enkele discutabele beslissingen heeft genomen. Zo koos hij ervoor om amper zes dagen voor de eerste olympische zwemraces met de ploeg in Rio te arriveren. Gevolg was dat de zwemmers de eerste dagen van de Olympische Spelen klaagden over vermoeidheid.

Ook het feit dat coach Marcel Wouda in het olympisch seizoen een keuze moest maken tussen de binnenbadzwemmers en de openwaterzwemmers roept vragen op. Wouda koos voor het openwater waarin hij in Rio met twee gouden medailles uiterst succesvol was. Andere kant van de medaille was dat Wouda's pupil Femke Heemskerk hierdoor – in het olympisch seizoen – haar biezen pakte naar Zuid-Frankrijk wat voor haar desastreus uitpakte.

Bovendien werd de ervaring van Wouda node gemist in het zwembad van Rio, waar Martin Truijens en Patrick Pearson de hoofdcoaches waren.

Pearson
Terwijl de bekritiseerde stafleden van de olympische zwemploeg zich niet openlijk durven te verdedigen, neemt Roald van der Vliet het wel evident voor hen op. De baas van InnoSportLab De Tongelreep in Eindhoven werkt dagelijks met de zwemmers en coaches.

Van der Vliet noemt vooral het wijzen naar een jonge coach als Patrick Pearson (34) 'niet volledig terecht'. "Patrick is een zeer talentvolle coach, maar moet zich verder ontwikkelen. Twee jaar geleden werd hij als jeugdcoach opeens benoemd tot coach van een olympisch kampioene (Ranomi Kromowidjojo, red.) Ga daar maar aan staan. Ook heeft hij niet de inhoudelijke begeleiding gekregen die wenselijk was. Zwemtechnisch kon Joop Alberda hem niks bijbrengen."

Van der Vliet vindt het derhalve een goede keuze dat de zwembond per 1 november André Cats aanstelt als nieuwe technisch directeur. "Eindelijk weer iemand die heel veel zwemkennis heeft. Onder Cats kan Pearson wellicht uitgroeien tot een topcoach."

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4368 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4368 stemmen