Volledig scherm
Robin Lindhout. © René Manders/fotomeulenhof

Waterpolomannen van Oranje zijn hot in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Eindelijk is het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven weer eens uitverkocht.
Voor ruim 2000 toeschouwers spelen de waterpolomannen van Oranje dinsdagavond in de World League tegen topland Kroatië. "Heerlijk, een volle bak. Dat wordt zeker kippenvel", zegt Robin Lindhout, de Eindhovense captain van het
Nederlands team.

Olympische Spelen
Daar stond Robin Lindhout dan afgelopen zomer in het Philips Stadion bij het concert van Guus Meeuwis. De waterpolo-international wilde even zijn zinnen verzetten na een rotperiode. De dreun van het mislopen van de Olympische Spelen met Oranje was nog niet verwerkt en Lindhout zocht wat afleiding. En toen werden ze omgeroepen: 'De Brabantse sporters die zich hebben geplaatst voor de Olympische Spelen', galmde door het stadion.

Terwijl veel collega-sporters op het podium werden uitgezwaaid, kon Lindhout wel door de grond zakken. "Dat was echt extreem naar. Ik verstijfde helemaal. Daar had ík moeten staan, was het enige wat ik dacht", haalde Lindhout het pijnlijke voorval nog eens voor de geest.

Eén doelpunt
Het verhaal is bekend. De waterpolomannen van bondscoach Robin van Galen misten in april op het olympisch kwalificatietoernooi tegen Frankrijk op één doelpunt een ticket voor Rio. Negen maanden later is captain Lindhout in staat de positieve kanten van de mokerslag te belichten. "We hebben nu als ploeg echt het geloof dat we van toplanden kunnen winnen. Bovendien halen we energie uit de mooie, maar ook uit de verschrikkelijke dingen die we samen hebben meegemaakt. En ja, onze aaibaarheidsfactor is sindsdien alleen maar toegenomen."

Die aaibaarheidsfactor heeft er toe geleid dat de waterpolomannen hot zijn. In november was er een run op kaarten voor de eerste World League-wedstrijd in Gouda tegen - uitgerekend - Frankrijk. Dinsdagavond wacht in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion zelfs een uitverkocht huis tegen Kroatië, de nummer twee van de afgelopen Olympische Spelen. "Geweldig. Dit is zo'n wedstrijd die je niet snel gaat vergeten. Veel jonge jongens zullen zeker geïmponeerd zijn als straks het Wilhelmus klinkt", blikte Lindhout (26) vooruit. "Ja, de kans bestaat dat we op onze bek gaan. Dat kan één keer gebeuren maar zeker geen tweede keer."

Persoonlijk heeft Lindhout niet het beste halfjaar uit zijn carrière achter de rug. Na een vervelende zomer waarin hij continu werd herinnerd aan 'Rio' wilde hij zijn geluk beproeven bij het Griekse Panathinaikos. Het liep uit op een deceptie. "Financiële afspraken werden niet nagekomen waarna ik mijn contract heb laten ontbinden."

Hongarije
Vanaf deze maand staat de aanvoerder van Oranje onder contract bij de Hongaarse topploeg Vasas Boedapest. "Ik heb vorige week voor het eerst meegetraind en het gaat er heel professioneel aan toe."

Lindhout is blij dat hij in 'misschien wel de sterkste competitie van Europa' mag spelen. "Uiteindelijk doe ik het allemaal voor één ding: de Olympische Spelen halen. Dat is voor mij mythisch. In Tokio zijn we erbij. Klaar."

De Nederlandse waterpolomannen zijn hot. Dinsdagavond spelen ze in een uitverkocht Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de World League wedstrijd tegen de nummer twee van de Olympische Spelen: Kroatië. Oranje miste dat toernooi op één doelpunt. Over vier jaar in Tokyo zijn ze er wel bij weet captain Robin Lindhout, die in Eindhoven een thuiswedstrijd speelt.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1977 stemmen